Koronavírus

Végre Müller Cecília is úgy gondolja, hogy indokolt a harmadik oltás

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.27 | 17:18

A sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás, mert a koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a harmadik koronavírus oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlja. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva.

Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis,

ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztetőül. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt. A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt. Harmadik oltás augusztus elsejétől kapható. A hét második felében az www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Sokan vannak olyan hatvan év felettiek,

akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben. Az esetszám az elmúlt hetekben húsz százalékkal emelkedett. 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Ez a variáns veszi át a “vezető szerepet” és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

Az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik;

mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban – Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján – nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Esős napra ébredünk ma is
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 12.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.