Koronavírus

Ezt a vakcinát NE kérd harmadiknak, ha Szputnyikkal oltottak korábban

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.08 | 11:18

Magyarország elsőként tette lehetővé a harmadik oltás lehetőségét – írja a Blikk.

Magyarország elsőként tette lehetővé a harmadik oltás lehetőségét – írja a Blikk.

Az ismétlő oltásra augusztus 1-je óta van lehetőség. Aki keleti vakcinát kapott, annak a külföldi utazás nem könnyű, hiszen számos ország csak az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott koronavírus elleni vakcinákkal oltott embereket engedi be, vagyis, ha Szputnyikkal vagy Sinopharmmal van oltva az illető, nagy valószínűséggel tesztet is kérnek majd tőle a beutazáshoz.

Többen úgy gondolták, a harmadik oltás révén könnyebbé válik számukra a külföldi utazás, ám nem így lett. Zöld utat csak azon személyek kaphatnak, akik két nyugati vakcinát kaptak.

Az Index információ szerint vannak olyan állampolgárok, akiket Szputnyikkal oltottak, ám akik – a szakmai ajánlások ellenére – Janssent adattak be harmadik oltásként. A lap felkereste Falus András immunológust, aki elmondta, nagyon nem érdemes ezt a két vakcinát keverni.

Mind a Szputnyik, mind a Janssen vektorvakcina, ráadásul mindkettő ugyanazt az adenovírust tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy a két adag orosz oltóanyag által keletkezett immunválasz semlegesíti a harmadikként beadott Janssent, vagyis ez a kombináció kifejezetten hátráltatja a védelem kialakulását. Semmiképp sem ajánlom, komoly gondokhoz vezethet

– mondta Falus András.

Forrás: Propeller.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló