Koronavírus

Megvan, Magyarországon hol robbanhat be a negyedik hullám

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.08 | 18:18
  • trendindex: 3

Országos szinten valószínűleg nem lesz nagyon erős a koronavírus-járvány negyedik hulláma, regionális szinten viszont bizonyos helyeken nagy lehet a baj – véli egy hazai szakértő.

123rf

Az már nem kétséges, hogy elindult Magyarországon a koronavírus-járvány negyedik hulláma, a számok azonban nagyon különösek – mutatott rá Lantos Gabriella egészségügyi menedzser az RTL Klub Reggeli című műsorában. Elmondása szerint a fertőzöttek száma kéthetente, a kórházban kezeltek száma pedig hetente duplázódik, a halottak száma viszont meg is triplázódik egyetlen hét alatt – számol be a Házipatika.hu.

Nem tesztelnek eleget

Magyarországon is már az új koronavírus delta variánsa terjed. Ezt a – korábban indiainak nevezett – vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. Nézzük, mit lehet róla tudni.

“A szakember kijelentette, biztos, hogy nem készül elegendő teszt. Ennek viszont többnyire az az oka, hogy az oltottak körében jellemzően enyhe tünetekkel zajlik le a fertőzés, illetve az új variáns eleve olyan panaszokat okoz, amelyek alapján az érintettek előbb gondolnak allergiára vagy egy enyhe megfázásra, mint a koronavírus-fertőzésre – emiatt pedig nem is fordulnak orvoshoz, így vizsgálat sem történik. A delta variáns okozta fertőzésre például már egyáltalán nem jellemző az ízlelés- és szaglásvesztés, ami a brit variáns esetében nagyon világosan megmutatta, hogy fertőzöttek vagyunk. Sokkal gyakoribb viszont a szemkönnyezés, a nagyon vizes orrfolyás és a hasmenés” – ismertette Lantos.

Itt robbanhat nagyon a negyedik hullám

Budapesten és a hasonlóan magas – 75 százalék körüli – átoltottsági aránnyal rendelkező Győr-Moson-Sopron megyében a szakértő szerint nem valószínű, hogy nagyon erős lesz az új járványhullám. Vannak azonban olyan – jellemzően szegényebb – megyék, ahol még az 50 százalékot sem éri el a lakosság immunizáltsági aránya, így ott bizony nagyon komoly negyedik hullám alakulhat ki. A szakember véleménye szerint éppen ezért nem feltétlenül országosan, hanem inkább járási szinten kellene majd bevezetni a korlátozásokat.

Mekkora veszélyt jelent a jelenléti oktatás?

Az iskolák gócponttá válásától főként a kevésbé átoltott térségekben kell tartani, azonban továbbra sem a gyerekek lesznek a legnagyobb érintettjei a járványnak, hanem az iskolások és óvodások oltatlan családtagjai. A 80 év felettiek 25 százaléka még mindig nincs beoltva a COVID-19 ellen – hangzott el a műsorban. Az egészségügyi menedzser nyugtalanítónak nevezte, hogy még sokan a beoltott szülők közül sem adatják be a gyermekeiknek a koronavírus elleni védőoltást. Valószínűleg tartanak valamitől, de ezek a félelmek alaptalanok – jegyezte meg.

A szakértő emlékeztetett arra is, hogy jelenleg az iskolaigazgatókra van bízva, hogy milyen járványügyi szabályokat rendelnek el intézményükön belül.

“Mindent lehet, de semmi sem kötelező. Lehet maszkot hordani, de nem kötelező. Lehet távolságot tartani, de nem kötelező” – sorolta aggályait Lantos Gabriella, hozzátéve, hogy szerinte igenis be kellene vezetni ezeket az előírásokat a megelőzés érdekében.

Korábban azt gondolták, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett személyeknek elegendő egyetlen adag védőoltás a hatékony védelemhez. Egy új kutatás eredményei azonban mást mutatnak.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Megdőlt a hidegrekord
  • szerző:nuus
  • 2021. 09. 06.