Koronavírus

“A koronavírus-járványtól való rettegés ránktelepedett” – aggasztó hírek érkeztek a vírusról

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.09 | 09:18

Temesi Gabriella rámutatott arra, hogy az őszi meghűléses vírusfertőzésekre rátelepedett a koronavírus-járványtól való rettegés.

Nem elég, hogy növekvésnek indult és egyre több a koronavírus-járvány okozta esetszám, ezzel párhuzamosan nagyon sok az augusztus 20-át követő kora őszi-késő nyári lehűlésben megfázott, tüsszögő és köhögő, a szaglását elveszítő beteg, aki azt gondolja, hogy neki biztosan koronavírus-fertőzése van – idézi az Infostart Temesi Gabriellát. A pulmonológus kiemelte: a többség szerencsére inkább más, szintén légúti fertőzésre utaló tüneteket mutat, egyéb vírusokkal.

“A nátha jól ismert, csak most kicsit mindenki meg van ijedve, akkor is, ha elköhinti, eltüsszenti magát”

– mondja Temesi Gabriella, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság tagja, rámutatva arra, hogy az őszi meghűléses vírusfertőzésekre rátelepedett a koronavírus-járványtól való rettegés.

A szakember azt mondja, csak a tünetek alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni egymástól az eseteket – főleg úgy, hogy a delta variánsnak kifejezetten felső légúti, nátha jellegű tünetei vannak. Ahhoz tehát, hogy minél pontosabb diagnózist lehessen felállítani, szükség van – legalábbis a vírusfertőzés korai szakaszában – PCR-teszt, esetleg antigéngyorsteszt elvégzésére.

A súlyosabb eseteknél már egyértelműbb a helyzet, hiszen az elhúzódó tünetek nagy valószínűséggel valamilyen komolyabb betegségre, például koronavírus-fertőzésre utalnak. “A nátha jól ismert, csak most kicsit mindenki meg van ijedve, akkor is, ha elköhinti, eltüsszenti magát” – magyarázza Temesi Gabriella, aki hozzátette, ha panaszaink vannak, ne titkoljuk el azokat, hanem minél hamarabb forduljunk orvoshoz, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben.

Ami a pandémia negyedik hullámát illeti, a szakember a következőképpen vélekedik: függetlenül attól, hogy be vagyunk-e oltva, vagy sem, tartanunk kellene magunkat a tavasszal már bevált védekezéshez, így a maszkhordáshoz, a távolságtartáshoz, illetve a nagyobb közösségi rendezvények kerüléséhez, ám a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla szerint hosszú lesz a negyedik hullám.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló