Koronavírus

Nem utazhatnak bárhová a Szputnyikkal oltottak

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.19 | 16:12

Több nyugat európai országba nehézkes a beutazása azoknak, akiket Szputnyik vakcinával oltottak be, pedig Orbán Viktor miniszterelnök májusban az állami rádióban mindenkit megnyugtatott, hogy a keleti vakcinákkal is lehet majd utazni.

Sem a WHO, sem az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezte idáig a Szputnyik forgalomba hozatalát. Az ATV Híradójának megszólaló virológus szerint a Szputnyikkal oltottak harmadik oltásként az egy dózisú Janssent fogadhatnák el megoldásként, amit viszont a magyar szakemberek nem ajánlanak.

„Mindenki biztos lehet benne, hogy a keleti vakcinákkal is lehet majd utazni” – mondta még májusban Orbán Viktor az állami rádióban.

Azóta a kormány már 17 országgal állapodott meg a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Köztük van Ciprus és Horvátország, de például nem szerepel a listán Ausztria, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország sem. A digitális Uniós védettségi igazolványt sem kapják meg a Szputnyikkal oltottak.

A miniszterelnök még májusban a közösségi oldalán közölt fotón buzdította a lakosságot az oltásra, a bejegyzés szerint a képen látható tizenöt főből, nyolcan Sinopharmmal, négyen Szputnyikkal lettek beoltva. Persze a kormánytagok hivatalos meghívóval könnyűszerrel utazhatnak olyan országba is, ahol nem fogadják el a keleti vakcinákat.

Az európai unió, az európai gyógyszerügynökség, egy adag Pfizert, egy adag Modernát nem fogad el” – fogalmazott Rusvai Miklós. A virológus az ATV Híradójának arról beszélt, hogy Magyarországon második oltásként a Pfizerből és a Modernából egy adag vehető fel, amit viszont bizonyos országok nem fogadnak el, nekik az egydózisú Janssen vakcina könnyítheti meg az utazást, de az meg immunológiai szempontból nem sokat ér a Szputnyik után adva.

A Janssenből kaphatnának egy adagot, ennél azonban az a probléma, hogy a magyar NNK nem ajánlja a Janssent a Szputnyikra, mert mindkettő humán adenovírus alapú, és az immunogén hatása a Jansennek kevésbé erős a Szputnyik után adva – összegezte a problémát.

A szputnyikosoknak egy megoldás marad: a friss PCR-teszt, ami egy négytagú család esetében már nem elhanyagolható költség. Van, ahol ráadásul még karanténba is kell vonulni, amíg vissza nem érkezik a teszteredmény.

Görögország, Törökország, Egyiptom jelen állás szerint valamennyi vakcinát elfogadja, de hát vannak olyan országok, főleg a nyugat európai országok, ahol elsődlegesen azt a négy oltóanyagot, a Pfizert, a Modernát, az Astrazenecát, és a Jansent fogadják el, és az ezekről szóló európai uniós igazolást” – fejtette ki Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének helyettes szóvivője.

Az ügyben az ATV Híradójának stábja megkereste a Miniszterelnökséget és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is. Előbbi annyit írt, hogy a Szputnyik a magyar hatóságok és számos más ország által engedélyezett hatásos és biztonságos vakcina.

….minden esetben a célország dönti el a beutazási feltételeket. A harmadik oltás lehetősége pedig mindenki előtt nyitva áll“.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hozzáfűzte: a Szputnyik-vakcina engedélyezéséhez szükséges vizsgálatot sem az Európai Gyógyszerügynökség, sem a WHO nem zárta le, ezek a vizsgálatok folyamatban vannak”  – fogalmaztak.

Forrás: napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló