Koronavírus

Rossz hír a covidról: évről évre megfertőződhetünk

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.06 | 17:18

A Yale Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem kiderítette, meddig tarthat a természetes fertőzést követően kialakuló immunitás, az adatok pedig nem túl biztatóak.

Unsplash

Főként azok számára, akik megbetegedésük után azért nem akarnak oltást felvenni, mert úgy gondolják, hogy már védettek – írja az Infostart nyomán az Index.hu.

Az újrafertőződés három hónap után vagy annál rövidebb időn belül is megtörténhet, ezért azoknak, akik természetes úton fertőződtek meg, be kell oltatniuk magukat. A korábbi fertőzés önmagában nagyon kevés hosszú távú védelmet nyújthat a későbbi fertőzésekkel szemben” – állítja Jeffrey Townsend, a Yale biostatisztika-professzora, a kutatás egyik vezetője.

A MedicalXpress cikke szerint ez az első felmérés, amely az újrafertőződés jelenségét oltatlanok körében vizsgálta. A kutatók szerint az újrafertőződések rövid időn belüli bekövetkezésére nemcsak esély van, hanem számtalan példa is, és ahogyan az immunitás csökken és új variánsok jelennek meg, a jelenség egyre gyakoribbá válik. A tanulmány arra figyelmeztet, hogy az újrafertőződés kockázatára kellene összpontosítani.

“Azok, akik a világjárvány korai szakaszában természetes úton fertőződtek meg, a közeljövőben egyre nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra” – mutatott rá Alex Dornburg, az Észak-Karolinai Egyetem bioinformatikai és genomikai adjunktusa, a tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport adatvezérelt modellje feltűnő hasonlóságokat mutat a koronavírus és az endémiás koronavírusok időbeli újrafertőződési kockázatai között. Ezek szerint a megfázáshoz hasonlóan egyik évről a másikra újra megfertőződhetünk ugyanazzal a vírussal.

A különbség az, hogy ez a világjárvány sokkal halálosabbnak bizonyult – fogalmazott Townsend, aki szerint világunk jellemzője lesz mostantól az emberiséget fenyegető új veszélyek kialakulása.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.