Koronavírus

Új, ravasz módszerrel buzdít oltásra Németország

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.11 | 18:48

Hétfőtől megszűnik Németországban az ingyenes koronavírus gyorsteszt. Azt várják, így nőni fog az oltás iránti hajlandóság.

Az antigén gyorstesztért ezentúl 10 és 40 euró (3600 – 14 400 forint) közötti összeget kell fizetni. Országszerte a repülőtereken legdrágább a szolgáltatás. Fizetni azoknak kell, akik elzárkóznak a koronavírus elleni védőoltástól. Továbbra is ingyenes a gyorsteszt annak, aki valamilyen okból – például életkor, terhesség első három hónapja vagy az oltást kizáró betegség miatt – nem kaphat vakcinát.

Oltás Győrben: Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az oltással nem rendelkezőknek számos helyzetben szükségük van

friss negatív gyorsteszt leletre az úgynevezett 3G-szabály miatt. A szabály – amelynek elnevezését a “beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek” (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték – előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel például fodrászatot, a többiek viszont csakis friss negatív SARS-CoV-2 teszttel.

Ugyancsak az oltási hajlandóság növelését szolgálja

az a szintén hétfőtől érvényes szabály, hogy nem pótolják ki többé közpénzből mindazok jövedelmét, akik az oltás hiánya miatt karanténba kerülnek, holott beadathatták volna a vakcinát. A szövetségi kormány hétfőn frissített kimutatása szerint az oltási kampány eddigi 290 napja alatt 109 millió adag vakcinát adtak be, és a felnőtt lakosság 69 százaléka rendelkezik teljes oltással. A lakosság egészét tekintve legalább egy adag oltást 68,5 százalék – 56 991 542 ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 65,3 százaléka – 54 265 293 ember – rendelkezik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló