Koronavírus

Figyelj: ilyen oltást kérj harmadikként, ha vektorvakcinával oltottak!

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.18 | 13:18
  • trendindex: 2

Az emlékeztető oltás többféle is lehet, az előtte kapott vakcina függvényében.

Egy friss, még csak preprintként olvasható tanulmány  az Egyesült Államokban kapható vakcinákat vizsgálta: a Pfizert, Modernát és Johnson&Johnsont elemezték. A preprint azért kapott ekkora nyilvánosságot, mert pénteken vizsgálta az emlékeztető oltás problémakörét az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) is – írja a 24.hu.

Összesen 458 önkéntest osztottak kilenc csoportba,

nagyjából 50 önkéntessel minden csapatban. Az alanyok négy-hat hónapra kapták meg az emlékeztető oltást. Véletlenszerű volt, hogy ki milyen harmadik vakcinát kapott: akinek az első két oltása Moderna volt, az kaphatott harmadik Modernát, J&J-t vagy Pfizert is.

Az eredmények szerint a vakcinakeverés biztonságos,

de valószínűleg mellékhatásokkal jár (hidegrázás, láz, fejfájás vagy fáradtság). A kutatás során csak két esetben rögzítettek súlyos eseményt: veseelégtelenséget egy esés következtében, illetve epeduzzadást. De egyiknek sem volt köze a vakcináciához.

A vakcinakeverés így volt a leghatásosabb:

Legjobban azok jártak, akik J&J vakcinát kaptak elsőre. Ilyenkor egy Moderna emlékeztető oltással lehetett a legjobb immunválaszt kapni, de a Pfizer is jól szerepelt. J&J emlékeztető oltással viszont minimális volt az antitestek számának növekedése.

Moderna oltássor után mind a Pfizer, mind a Moderna jól szerepelt.

Pfizer oltássor után a Moderna volt a legjobb választás, de a Pfizer is segített.

Az mRNS-technológiás oltásokra a vektorvakcina kicsit javított

az immunválaszon, de nem jelentősen. Ennek fényében nem feltétlenül hatásos minden keverés. Korábbi kutatások vizsgálták már az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájának kombinációját, és biztonságosnak és hatásosnak találták.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló