Koronavírus

Minden kiderült a vakcinákról – íme a lista arról, mennyire hatásosak a delta-variáns ellen

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.25 | 11:18

Azonban az összefoglalónak nagy hiányossága, hogy az oltások beadása óta eltelt idő hatását nem vizsgálták, pedig szintén fontos adat lenne annak fényében, hogy az oltási kampányok lassan már 10-11 hónapja is tartanak a világ fejlettebb országaiban.

Tavasszal Magyarországon még a brit, alfa variáns volt felelőssé tehető a harmadik hullámért, mostanra azonban már az indiaiként induló, sokkal fertőzőbb delta variáns vált az uralkodó kórokozóvá.

coronavirus-g66cdbcdc6_1920

A most uralkodó variáns jelentősen eltér a vuhani változattól, ezért fontos lenne, hogy az eredeti klinikai vizsgálatok kiegészüljenek megbízhatónak tekintett tanulmányokkal arról, hogy a kifejlesztett vakcinák mennyire hatásosak a delta-variáns ellen.

Ezeket szedte össze a tőle telhető legnagyobb alapossággal a The Economist című napilap.

A lap azt írja, hogy egy szentpétervári tanulmány szerint a kórházba kerülés ellen

68-88 százalékban védhet az itthon is nagy mennyiségben felhasznált Szputnyik V védőoltás a két dózis beadását követően,

és ez majdnem megegyezik

az egydózisú Janssen 79-84 százalékos eredményességével.

Más oltások ennél is jobban szerepeltek,

az AstraZeneca két tanulmány központi becslése szerint 90, illetve 92 százalékban, a Moderna 98 százalékban bizonyult hatásosnak ebben a tekintetben.

A tünetes megbetegedések elleni hatásosságról már több adatot sikerült összeszednie a lapnak.

E szerint ebben a tekintetben a Pfizer-Biontech és a Moderna vakcinái szerepeltek a legjobban a delta variáns ellen 90 százalék feletti hatékonysággal.

Az AstraZeneca 68-96 százalékot ért el egy kanadai, és 61-72 százalékot egy angliai tanulmány szerint. Ezen felül találtak egy a vizsgált esetszám miatt nem túl megbízható kínai tanulmányt.

Ezt Kanton tartományban készítették, ahol a Sinopharm és a Sinovac vakcinákat adták be a lakosságnak, ezek szerint a két oltóanyag 16-82 százalékban volt hatékony a delta okozta megbetegedéssel szemben, a vizsgálat átlagaként 59 százalékot számoltak. Az egy dózisú Janssen ebből a szempontból 77-80 százalékosan teljesített.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.