Lélek

3 jótanács: így válthatod valóra a januári fogadalmakat

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.05 | 06:46

Szilveszterkor, de még előtte is sokan megfogadnak dolgokat, de általában ezek a fogadalmak ideig-óráig tartanak. Itt van három tanács, amivel tovább juthatsz.

Pixabay.com

Minden év elején, januárban megkapjuk az új kezdet vagy az újrakezdés lehetőségét. Igaz ez az élet minden területére, de talán a legtöbben mégis az életmódváltásra gondolnak egyből. Egy új szokás kialakításához körülbelül egy hónapra van szükség, így érdemes odatenni magunkat már januárban is. Ezért most ahhoz fogok néhány jó tanácsot adni, hogy könnyebben teljen el ez a vízválasztó időszak.

1. Tervezz, és legyenek lépcsőfokok

Első lépésként érdemes fejben vagy akár papíron sorra venni azokat a szokásokat, amiket szeretnénk megváltoztatni, és kialakítani hozzá egy tervet konkrét lépésekkel, amelyek elvezetnek a cél felé. Fontos viszont, hogy ne csak egy nagy végső célt tűzzünk ki, hanem apróbb részcélokat is akár hetekre lebontva, így biztosítva magunknak a folyamatos sikerélményt. Ezáltal kisebb eséllyel fogjuk feladni az egészet csak azért, mert távolinak tűnik a vége, és folyamatosan emlékeztethetjük magunkat, hogy jó úton haladunk. Ha például a félmaraton lefutása a cél, ugyanúgy ünnepeljük meg az első 5, 10 és 15 km lefutását, mint a maratoni távét, hiszen részeredmények nélkül a nagy cél sem sikerülhetett volna.

2. Keress társakat

Második lépésként keressünk társakat, akik végig ott lesznek mellettünk, ha netán elakadnánk. Keressünk például valakit a környezetünkben, aki szintén szeretne új, egészségesebb alapanyagot bevezetni az étrendjébe, és kezdjünk el közösen kísérletezgetni a reform receptekkel. A nap vagy a hét végén beszéljük át közösen, hogy sikerült tartani magunkat a diétánkhoz, így meglesz a motiváció ahhoz, hogy ne adjuk fel a nehezebb pillanatokban sem. Vagy találjunk valakit, akivel közösen sportolhatunk, és aki miatt azokon a napokon is elindulunk, amikor nincs hozzá kedvünk, hiszen összeköthetjük a kellemeset a hasznossal, azaz a baráti találkozást a testmozgással.

3. Ne légy szigorú magadhoz

Harmadjára pedig; ne legyünk túl szigorúak magunkhoz, ne akarjunk rögtön mindent megváltoztatni. Sokkal nagyobb eséllyel tudunk hosszú távú új szokásokat kialakítani akkor, ha csak fokozatosan változtatjuk meg a régieket, és hagyunk időt magunknak arra, hogy megbarátkozzunk az új életmódunkkal. Nem kell egyik napról a másikra kidobni a kamrából minden egészségtelennek titulált élelmiszert, hanem elég, ha minden vásárlás alkalmával változtatunk egy apróságon. Ha nem a fehér lisztet, hanem inkább a rozs- vagy zabpehelylisztet vesszük le a polcról, ha a fehér- és barnacukor helyett eritritet vagy nyírfacukrot választunk, vagy éppen ha a zsíros tej helyett növényi tej kerül a kosarunkba. Néhány hét vagy hónap múlva azt vesszük majd észre, hogy szinte észrevétlenül cserélődtek le a korábban használt alapanyagok egészségesebb változatokra, hiszen mindvégig finomakat ehettünk, megvonások nélkül.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.