Lélek

Indián skalpot szolgáltat vissza egy németországi múzeum

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.12 | 18:48

A skalp most a csippeva törzs tulajdonába kerül.

Hosszadalmas eredetvizsgálat után a németországi Karl May Múzeumból visszakerül az Egyesült Államokba az a skalp, amit a csippeva törzs követelt vissza, még 2014-ben.

A szászországi Radebeulban működő múzeum képviselői

hétfőn Lipcsében az amerikai főkonzulnak és az amerikai nagykövetség kulturális attaséjának adták át az emberi maradványt, amelyet egy sziú törzsfőnök leszármazottjától szerzett meg Patty Frank (1876-1959) gyűjtő, a Karl May Múzeum társalapítója. A lenyúzott fejbőrt a michigani Sault Ste. Marie csippeva indián törzs kérte vissza. A német múzeum az elmúlt években széleskörű vizsgálatokat folytatott annak kiderítésére, pontosan miként is került a skalp Szászországba.

Noha nem találtak utalást semmiféle jogszerűtlenségre vagy gyarmati eredetre,

azt mégis átadják a népek közti megértés jegyében és az amerikai őslakosokkal való jó kapcsolatok érdekében – közölte Volkmar Kunze, a Karl May Alapítvány elnöke. Patty Frank művész, akinek gyűjteményéből 1928-ban létrejött a múzeum, az ereklyét 1904-ben törvényesen vásárolta. Az indián törzs kifogásolta, hogy a skalpot “tapintatlanul közszemlére teszik”. Az őslakosok kérésére adott első reagálásként a múzeum eltávolította összes skalpját a kiállításairól, majd beleegyezett a közös eredetvizsgálatba.
A megölt ellenség hajjal együtt lenyúzott fejbőre

diadalmi jelvénynek számított az észak-amerikai indiánoknál.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.