Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Lélek

Igen, létezik szex utáni szomorúság

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.25 | 06:46

A legtöbben már hallottak a szex utáni szomorúságról, vagyis a posztkoitális diszfóriáról. A jelenség létezik, és sokakat érint, nemtől függetlenül.

A szex utáni, úgynevezett rezolúciós fázis során rengeteg különféle reakció jelenhet meg. Sokan ilyenkor összebújnak, ölelkeznek, de vannak, akik szeretnének inkább egyedül maradni. És igen, vannak, akik ilyenkor kimondottan szomorúak”

– mondja a kutatást vezető Robert Schweitzer professzor, a Queensland University munkatársa.

A nők nagyjából felével előfordul, hogy szex után szomorúságot, szorongást tapasztal, minden ok nélkül elsírja magát. Szélsőséges esetben ez az állapot órákig is eltarthat. Egészen mostanáig úgy tűnt, csak a nők szenvednek a posztkoitális diszfória tüneteivel, vagyis a szex utáni, hirtelen jelentkező szomorúsággal – most azonban úgy tűnik, a férfiak körében is van hajlam erre a problémára, de náluk ez a probléma ingerlékenységgel, levertséggel és fáradtsággal jár.

A közhiedelemmel ellentétben a férfiak nem csak arra hajlamosak, hogy elszundítsanak aktus után, hanem a depresszióra emlékeztető átmeneti tünet esetükben is megjelenhet. A posztkoitális diszfória tehát nem női probléma, hanem mindkét nemet érintheti.

Philipp Hodson szexuálpszichológus szerint a férfiak esetében a depressziós tünetek ilyenkor azért jelennek meg, mert míg aktus előtt és közben egyfajta szuperhősnek érzi magát, aki irányít, csábít és élvez, az aktus után hirtelen ürességet érez, a pozitív érzéseket okozó hormonok aránya csökken szervezetükben.

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló