Lélek

Szex az exszel? Szép hollywoodi klisé, de ezt mondják róla a szakértők

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.26 | 08:18

Szex az exszel? Hiába rímel olyan szépen, a valóságban nagyon ritkán éri el a célját. Valahogy a filmekben és a sorozatokban olyan idilli ábrázolással tudják eladni ezt a jelenséget, de aki próbálta már, az legtöbbször épp az ellenkezőjéről nyilatkozott. És a tudomány is más irányba mutat...

Van, hogy újraindul a kapcsolat, de ugyanazokkal a hibás körökkel

Egy dologban a pszichológusok is egyetértenek: lezárásra mindenképp szüksége van az embernek. Elméletben egy búcsúzós szex tökéletes és méltó módja lehetne egy párkapcsolat lezárásának, hiszen ha a szex régen jó volt, mostanra mi változott volna? Sejthető azonban, hogy az a régi láng újra fellobbanna, hiszen mindketten apait-anyait beleadva “búcsúzkodnátok”… na, és itt a bökkenő.

“Nyilván nem véletlen döntöttetek a szakítás mellett, ezért elég veszélyes belebonyolódni egy utolsó, tökéletes éjszakába. A búcsúszex közben szerzett pozitív, eufórikus élmények felülírhatják az elmúlt hetek és hónapok viszontagságait, ami akár ahhoz is vezethet, hogy újra megpróbáljátok, pusztán a felszabaduló hormonok és a szép emlékek találkozása mentén, minden racionálist nélkülözve”

– vélekedik Gabriella Darchon amerikai szexuálpszichológus, akit sokan keresnek fel a problémával.

Na, és abban meg mi a rossz, kérdezhetnéd, méghozzá jogosan. Elképzelhető, hogy ez nyitja majd fel a szemeteket és ezek után tényleg odafigyeltek a másikra, kompromisszumokat kötve próbáljátok megoldani a problémákat. De legtöbb esetben ez csak ideig-óráig működőképes. A problémák újra előjönnek, és akár annyira elmérgesedhet a helyzet, hogy a békés elválás helyett egy ajtócsapkodós, tányérdobálós patáliával léptek ki egymás életéből.

kép: Matthew Henry, Unsplash

És van, hogy egyből mély gyászérzet, depresszió követi az aktust

A másik szcenáriót – a mélyülő, szégyenérzettel társuló depressziót – elsőre nem tudod feltérképezni. Az csak akkor tud szíven csapni, ha már megtörtént a dolog, és könnyes szemmel kullogsz hazafelé.

“A búcsúszex valakinek mindig jobban fáj, valaki mindig jobban sérül a másiknál. Egyébként is nehéz egy szakítás, de a szeretkezés erre még jó néhány lapáttal rá tud dobni. A régi kötődés újra felébredhet, pláne, ha még egyébként sem hunytak ki az érzelmek, miközben a kapcsolatnak meg – a szakításhoz vezető okok miatt – nincs már jövője”

– vélekedik Darchon.

“Olyan ez, mintha elbotlás előtt már megjelölnéd a térdeden, a könyöködön, hogy hol fogsz megsérülni, hol lesz látható jele a balesetnek. Bár az ítélőképességünket sűrű fellegek árnyékolják be egy ilyen nehéz döntés előtt, próbáljuk magunkat jobb belátásra bírni. A szex az exszel csak egy mítosz, egy remek hollywoodi filmtrükk, de nem emberszíveknek való megpróbáltatás”

– vonja le a végső konklúziót a szakember.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.