Lélek

A transzformatív sírástól az önsajnálatig: sírás 7 arca, és ami mögöttük van

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.28 | 06:46

A nagy gondolkodókat a kezdetektől foglalkoztatja az emberi sírás mozgatórúgója. Ezek szerint legalább hétféle sírás létezik, amelyekről Gerald Schoenewolf amerikai pszichiáter ír bővebben írásaiban. Néhány gondolat ezek közül...

1. A transzformatív sírás – Arisztotelész írt annak idején a katartikus sírásról, amely az egyik legmélyebb, legkomplexebb érzéseket felszabadító sírás. A temetésen, a gyermekünk születésekor, egy nagy megbocsátás és kibékülés esetén a transzformatív könnyek segítenek abban, hogy megtisztuljunk és komoly átalakuláson essünk át. Természetesen a meghatottság hétköznapi könnyei is ebbe a kategóriába tartoznak: például akkor, amikor megindító filmet hallunk, megrázó zenét hallunk.

2. Az örömteli sírás – Az örömkönnyekről mindenki hallott már. Ha kapsz egy díjat, és nyilvánosan kell megköszönnöd segítőidnek a sok munkát, ha azt hitted, hogy párodnak baja esett egy autóbaleset során, majd kiderül, hogy jól van... vélhetően örömkönnyekkel sírsz. Ebben meghatottság, megkönnyebbülés, hála és valódi boldogság rejtőzik.

3. A dühös sírás – Amikor komoly frusztráción esünk át, és dühösek vagyunk, de közben tehetetlennek és kiszolgáltatottnak érezzük magunkat: haragszunk magunkra, másra, a helyzetre, mindenkire és bármire. A legkeményebb sportolók és macsó férfiak is ismerik ezt az érzést, de a legprofibbak ebben a kisbabák, amikor fel akarják hívni magukra gondozóik figyelmét.

4. A fájdalmas sírás – Van, hogy a fizikai fájdalom olyan erős, hogy könnyezik az ember. Előfordul, hogy a fájdalom még meg sem jelent, de a könnyek már útjukra indultak. A legtöbb ember a rendkívül erős migrénes fejfájás hatására sír a leggyakrabban. Egyes tudósok szerint ilyenkor tudat alatt azért sírunk, hogy oldjuk a fájdalmat és együttérzést váltsunk ki környezetünkből.

Please remember you are strong enough 🌊 #art #sketch #sketchbook #colors #girl #cry #tears #blue #peach #ocean

✨Marianna Volpe ✨ (@artisy_fox) által megosztott bejegyzés,

5. A manipulatív sírás – Ez az, amit a köznyelv „krokodilkönnyeknek” nevez: sor kerülhet rá egy vita közepén, hogy célt érjen vele az ember, de akkor is, ha az együttérzés valamilyen hasznot hajt az ember malmára. Igen gyakran a manipulatív sírás a bűntudatkeltés eszköze, ám ettől függetlenül a legtöbbször valós – még ha rosszul is kezelt – érzelmek állnak mögötte.

6. A stresszoldó sírás – igen, nem titok, hogy a felszabadult sírás segít abban, hogy a bennünk lévő feszültséget feloldjuk, megnyugodjunk, és elinduljunk a megoldás irányába. Azok, akik képtelenek sírni, hajlamosabbak bizonyos betegségekre, különös tekintettel a különféle rákfajtákra, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre.

7. Az önsajnálat könnyei – Végül, de nem utolsósorban a sírás egyik legismertebb arca az, amikor valójában magunkat sajnáljuk, és nem ritkán ez még jól is esik: kéjelgünk benne, dagonyázunk az önsajnálat mocsarában. Ezzel az ember stresszt is old, együttérzést is vált ki másokból.

Érdekesség, hogy egy német kutatás szerint az átlagos felnőtt nő évi 30 és 64 alkalommal sír, míg a felnőtt férfi 6 és 17-szer. Tíz éves kor előtt a két nem sírásának gyakorisága között nincs különbség, ezért meglehet, hogy a szocializációs minták döntik el, ki mennyit könnyezik...

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Femin
Neked megvan a Toblerone alagút?
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 16.
Zene
Komplett új albumot ad ki az ABBA
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 10.
Uncategorized
6 tipp a repülőn alváshoz
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 24.
A következő cikkek betöltése folyamatban...