Lélek

Mit tehetsz a gyerek hisztirohama ellen a pszichológus szerint?

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.14 | 17:18

A hisztiroham minden szülő rémálma. Talán kicsit sem lep meg, hogy aligha van olyan apa és anya a földön, aki nem találkozik vele: a kérdés csak az, hogy milyen gyakran, és legfőképpen milyen intenzitással rendez jelenetet a gyerek. A hiszti – amikor a gyerek akár 20-40 percig is képes önkontrollt vesztve sírni, nyafogni, toporzékolni – az indulatkezelés problémája, amire előbb-utóbb megoldást kell találni. De hogyan…?

Ne ígérgess.

A hisztire általában egy és négyéves kor között kerül sor. A problémát gyakran az okozza, hogy a szülő könnyelmű ígéretet tesz, amit aztán képtelen megtartani, a gyerek azonban tökéletesen emlékszik a mézesmadzagra, és ki is veri a palávert miatta. A megoldás? Hagyj fel a demagóg szöveggel. Ne ígérd meg, hogy megveszed neki a kisautót, ha jó lesz az óvodában, mert lehet, hogy már nem lesz készleten délutánra.

fotó: pixabay

„Játszani is engedd…”

A játékidő korlátozása és váratlan megszakítása súlyos következményekkel járhat. Ha a gyerek elkezd játszani, utálja, ha félbeszakítják, mikor már épp kezdene belelendülni: gondolj bele, felnőttként így vagy te is a kreatív elfoglaltságaiddal. Nem érdemes öt-tíz percig játszani a csemetével, aztán közölni: ennyi volt, elég, most más dolgom van. Garantált ugyanis, hogy ettől a kicsi azonnal hisztirohamot kap… Ha nincs időd, inkább le se ülj vele játszani, sokkal jobban jártok mindketten.

Ne fordíts túl nagy figyelmet a hisztikre.

A gyerek az indulatkezeléssel kapcsolatos problémája miatt kezd hisztizni, de azért nyújtja el a szenvedését, mert figyelemre vágyik. Ha te figyelemmel jutalmazod az erőfeszítéseit, ő legközelebb is ezt az eszközt választja, ha figyelmet akar kicsikarni a felnőttekből. Mit tehetsz, ha ordítófesztivált rendez a gyerek? Egyszerűen ne figyelj rá. Persze, gondosodj arról, hogy kárt ne tegyen magában, de egyébként szótlanul tűrd, hogy nyafogjon, ordítson kedvére. Ha a gyerek elég idős ahhoz, hogy magára hagyd a szobájában, ezt tedd is meg rossz érzések nélkül: csak így tanulja meg, hogy a hiszti nem megoldás semmire, viszont állatira fárasztó, le kell hát szokni róla mielőbb.

Menj haza.

A pszichológusok szerint, ha semmi sem működik, érdemes azonnal felfüggeszteni, esetleg rövidre zárni a bevásárlást, rokonlátogatást vagy egyéb tevékenységet, és mielőbb hazamenni. Hazai pályán aztán minden könnyebb: a gyereket szépen magára kell hagyni a szobájában, amíg meg nem nyugszik. Gyanúsan egyszerű tanács, de működik.

Ne kiabálj.

Nos, ez az a javaslat, amit a legnehezebb követni. Elvégre a gyerek ordít, a szülő tanácstalan, a vérnyomás pedig egyre feljebb kúszik. Mit lehet ilyenkor tenni? A szakemberek szerint ordítani szigorúan tilos. Ha nem bírod a hisztit, zárkózz be a szobába, és fojtsd egy párnába a sikolyodat, de semmi esetre se visíts a gyerek előtt. Egyrészt ez csak ront a helyzeten, hiszen még több indulatot szabadít föl, másrészt pedig több figyelmet adsz így az esetnek, mint kellene, tehát mielőbbi ismétlésre sarkallod a kicsit.

Higgadtan és nyugodtan beszélj.

Az előző pont alapján talán már kitaláltad: csak az segít, ha higgadt és nyugodt tudsz maradni. Igen, igen, ez borzasztóan nehéz, de muszáj legalább elhitetned a gyerekkel, hogy hűvös tudsz maradni, hiszen így nem mész bele a játszmába, minek ő a rendezője, és te csak egy bábu lehetsz. Emellett a nyugalom ragadós: ha te csendes maradsz, ő is hamarabb megnyugszik.

A végén öleld meg.

Amikor arról beszélünk, hogy ne jutalmazd a gyerek hisztirohamait, fontos megemlíteni, hogy a szülő testi közelsége – ölelése, puszija – gyakran megnyugtatja a gyereket, de apaként nem árt tudnod, hogy mikor jön el az ideje ennek a típusú szeretetnyilvánításnak. Figyeld a kicsi jelzéseit, ismerd fel, hogy mikor előzhető meg és csillapítható a hiszti egy egyszerű öleléssel, de tudd, hogy sokszor csak az ordítóroham után van itt az ideje a gyengédségnek – javasolja a Mind, Body Soul családpszichológusa. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.