Otthon

Van előnye is az ujjszopásnak a körömrágásnak

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.21 | 12:22

Nem feltétlenül ördögtől való szokás az ujjszopás és a körömrágás: már csak azért sem, mert azok a gyerekek, akik erre hajlamosak, kisebb valószínűséggel küzdenek allergiával – derül ki egy friss kutatásból.

Sőt, ha esetleg a két „rossz szokásból” mindkettőnek rabjai, még kisebb az esélyük arra, hogy a háziporatkára, a pázsitra, a kutyára, a macskára és a különféle gombafajtákra allergiásak legyenek.

A Pediatrics című szaklapban publikált kutatás szerint ez a felfedezés rímel azokra a korábbi kutatásokra, amelyek bizonyították, hogy ha korán találkozik a szervezet a piszokkal és a kórokozókkal, csökken az allergiák kialakulásának esélye.

Természetesen semmi esetre sem javasoljuk, hogy a szülő biztassa csemetéjét, hogy szopja az ujját és rágja a körmét, viszont ha már így alakult, nem árt tudni, hogy ennek azért pozitív hatása is van.

Egyszerűen színesebb, változatosabb mikrobiális közösséggel találkozik így a gyerek szervezete, ami igenis hatással van az immunrendszerre, és segít az allergiás reakciók csökkentésében” – fogalmaz a kutatást vezető Malcolm Sears professzor, a McMaster egyetem munkatársa.

A kutatás során több mint 1000, új-zélandi gyerek ujjszopási és körömrágási szokásait vizsgálták, 5, 7, 9 és 11 éves korban. Tizenhárom éves korukra az összes gyerek 45 százaléka találkozott már allergiás reakcióval, míg az egyik rossz szokással küzdők között csupán 40 százalékos volt ez az arány, az ujjszopók és körömrágók között pedig csupán 31 százalék küzdött allergiával.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló