Utazás

A SpaceX a magánszemélyeknek is kínálni fogja az űrutazást

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.02.20 | 17:18

Több társaság is kínálja, de valószínűleg a Space X lesz az első aki ténylegesen belép a magánemberek számára is elérhető űrutazás piacára.

A SpaceX négy magánszemélyt tervez küldeni az űrbe, hogy 2021 végén vagy 2022 elején sikeresen utazzanak a Föld körül. A társaság kedden bejelentette a megállapodást a Space Adventures-szel, az űrturizmus utazási irodájával, amely eddig hét embert vitt a Nemzetközi Űrállomásra Oroszországgal közösen Szojuz rakétákkal.

SpaceX

A Space Adventures a misszió árát nem hozza nyilvánosságra, és a két társaság áttekintett más részleteket is, például a turistákat felkészítendő előkészületeket. A társaságok kedden azt mondták, hogy a SpaceX Dragon űrhajóval fogják megtenni az utat az ISS-re.

Az SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk néhány éve  bejelentette, hogy két nem nyilvános ügyfél nem megnevezett összeget fizetett a Hold körüli utazásért, mely a Crew Dragon és a Falcon Heavy rakéta által fog megvalósulni. A SpaceX akkoriban azt mondta, hogy az utazás 2018 végére fog megtörténni. De 2018 szeptemberében a társaság bejelentette, hogy ezen utasok egyikét – Yusaku Maezawa japán milliárdosot – a Hold körüli utazásra fogja elküldeni a cég hatalmas, Big Falcon rakétájával.

Más magánrepülő társaságok is versenyeznek az űrturizmus piacának kialakításával. Richard Branson Virgin Galactic-ja és Jeff Bezos Blue Origin-je is készülőben van, ám ők kétségtelenül kevesebbet ígérnek. A Virgin Galactic az első űrutazású turistákat idén küldi el, ahol néhány percnyi súlytalanságot tapasztalnak meg a társaság repülőgépszerű űrhajójában. A Blue Origin hasonlót ígér az ügyfelek számára az űrben, bár egy űrhajóban, amely jobban hasonlít a SpaceX Dragon kapszulájához. Mindkét utazás kb. 200 000 dollárba kerül majd.

Bár az újonnan bejelentett repülésről keveset tudunk, a SpaceX részletesen megmutatta a Crew Dragon űrhajó belsejét, ami egy minimalista kapszula, csupán néhány felfüggesztett üléssel és egy sor érintőképernyővel. A SpaceX egy egyedi tervezésű űrruhát és sisakot is bemutatott, amelyeket a Crew Dragon utasai viselni fognak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló