Utazás

Több százan váltottak jegyet, most készülnek a Virgin Galactic űrutazására

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.12 | 19:18

Több százan váltottak már jegyet és kezdtek felkészülni a Virgin Galactic által szervezett űrutazás programjára, hogy néhány percre, esetleg napra átélhessék a súlytalanság érzését.

Sok gazdag készül arra, hogy részt vegyen a Virgin Galactic, a Blue Origin és a SpaceX űrutazás programján. A szuborbitális repülésre készülő űrhajók gyártása és tesztje már folyik. Glenn King, az űrutazásokra felkészítő pennsylvaniai National Aerospace Training and Research Center igazgatója szerint

eddig négyszáz Virgin Galactic utast képezett ki. A legidősebb ilyen személy, 88 éves volt”

– mondta King az AFP-nek. A kiképzőprogram két napos, elméleti oktatást és centrifugában végzett teszteket tartalmaz. Utóbbi során együléses fülkébe kell ülni egy nyolc méter hosszú kar végén, ami körbe-körbe forog, hogy szimulálják a gravitációs erőt. A NASA űrsiklói személyzetének kiképzése két évig tartott. A kereskedelmi űripar által ezt drasztikusan csökkenti, mivel annyian akarnak a világűrbe eljutni” – mondta King.

„Ők nem személyzet, szigorúan csak utasok.

Nincs sok feladatuk, csak pihennek, de el kell viselniük a gravitációs erőt az induláskor és a visszaérkezéskor. Ha pedig már a pályán vagy, csak élvezed a kilátást az ablakból” – tette hozzá.
A kiképzettek 99,9 százaléka megfelelt a kurzuson. Legnagyobb akadály az űrutazás ára, ami néhány ezer dollártól akár

tízezerig is terjedhet, ha különleges ellátás vagy orvosi megfigyelés szükséges.

Eddig hatszázan váltottak jegyet a Richard Branson brit milliárdos Virgin Galactic cége által kínált űrutazásokra és több ezren vannak várólistán. A Virgin Galactic azt reméli, hogy 2022 elején megvalósíthatja az első ilyen utat, és legalább 400-at tervez majd évente. Elon Must SpaceX űrvállalkozásának első útja, amelyen Jared Isaacman amerikai milliárdossal három másik kiválasztott személy vesz részt, várhatóan már szeptember közepén indul. Ez lesz az első olyan űrutazás, amelyen egyik résztvevő sem profi asztronauta. A legénység űrhajóskiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.