Utazás

Thaiföldre mennél? Két év börtön is járhat, ha társaságban alkoholt iszol otthonodban!

Májustól ismét 15 nap a kötelező karantén azoknak, akik Thaiföldre utaznának, és a központi kormányzati szabályok mellett nem árt tisztában lenni a tartományiakkal is, mert nem ritkán csúnya meglepetésekbe futhat bele az ember. Surat Thaniban - ahova a Koh Samui és Koh Phangan is tartozik - május 4-től él az a szabály, ami alapján két év börtönre számíthat az, aki otthonában alkoholt fogyaszt, kettőnél több ember társaságában.

Thaiföldre a Covid-járvány kitörése óta úgy lehetett tekinteni, mint a járványkezelés eminens diákjára, a napi esetszámok szinte elhanyagolhatóak voltak, főként a kelet-európai adatokhoz hozzászokottak számára. Idén tavasszal, a thai újév idején ugyanakkor vélhetően Kambodzsából behurcolt brit mutáns borított egyet az idegenforgalmi terveken. A kormányzat – feltehetően azért, hogy az amúgy is sanyarú helyzetben lévő turisztikai szektor ne zuhanjon be még inkább – nem rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat, így Bangkokból ilyenkor hagyományosan útnak induló milliók természetesen szétsrpicceltek az országban.

Thaiföldön a kormány mellett az adott tartományok is hozhatnak rendeleteket, így azok a külföldiek, akik bevállalták a karantént – amely áprilistól 15 napról 10-re, beoltottak esetében 7 napra csökkent – a kötelező fővárosi megálló után helyi szintű ellenőrzésekkel, ritkán korlátozásokkal is számolhattak. A karanténszállóból érkezőknek jó esetben nem kellett a célállomáson megint eltölteniük két hét önkéntes elvonulást, de azért ez nem volt minden esetben kőbe vésve, a helyi egészségügyi hatóság mondta ki a végső szót, akár a friss teszt függvényében.

Kaotikus kommunikáció, kaotikus szabályok

Április óta eltelt időszakban az esetszámok a napi pár százról felfutottak akár a napi kétezerig (ami még szintén messze alatta van a kelet-európai átlagnak), és a halálesetek száma is megugrott – napi szinten 20 körül van az elhunytak száma, ami egy 70 milliós országnál nem számít kimagaslónak. A thai kormányzat ugyanakkor a jelek szerint inkább a jobb félni mint nagyon megszívni elvet követve további szigorításokat rendelt el; az országon belüli utazás csak nagyon indokolt esetben lehetséges már csak, az adott régión belül is kijárási korlátozások lehetségesek – és vannak is, 22 tartományban, ebből több olyan van, ami a turizmusból élne elviekben.

 

Koh Phangan: tilos
Koh Phangan: tilos sörözni otthon társaságban.fotó: Szabó F. Ferenc

Egyszóval Thaiföld röpke egy hónap alatt a potenciálisan nyitó országok kategóriájából átcsúszott a potenciálisan senki nem tudja, hogy mit hoz a holnap kategóriába. A kormányzat kb. minden előjel nélkül tolta fel a potmétert, és a már beoltottak számára is 15 nap karantén lett a kötelező májustól. Tekintve hogy a rendeltek érthető módon thaiul jelennek meg, és azokat nem hivatalos fordítók (bloggerek, közösségi kommunikátorok, stb) ültetik át első körben angolra, akadnak szépen félrefordítások is, aminek a kárát az utazó látja – milyen hivatalos engedélyek kellenek, azokat honnan kell kiváltani, hogyan lehet egyáltalán A-ból B-be eljutni.

Két év börtönt kockáztatnál? Itt a lehetőség!

Ám ami most történt, feltehetően nem félrefordítás: Suratthani tartomány elrendelte, hogy aki alkoholt fogyaszt otthonában kettőnél több ember társaságában, az két év börtönnel és/vagy 400 ezer forintnyi büntetéssel sújtható. És ez nem vicc – a thai hatóságok amúgy sem arról híresek hogy kedélyesen viccelődnének, ha büntetésről van szó. Arról nem szól a fáma, hogy mi van, ha egyedül iszik a szabályok értelmezésében megfáradt expat, de arra sem térnek ki, mi van ha három fő külföldi egyed kókuszvizet szürcsölne, de az sem tiszta, hogy az alkoholvásárlás ettől függetlenül miért van engedélyezve (ok, a forgalom miatt). Végül is, értelmet keresni szabályozásokban amúgy is eléggé felesleges időfecsérlés.

Amúgy Thaidöldön az volt a terv, hogy júliustól Phuket szigetét megnyitják a beoltott külföldi turisták előtt, ha és amennyiben addig a (fél)sziget lakosságát beoltják. A tervet még nem kukázták, de azért az ősi thai bölcsesség ide is idekívánkozik, csak akkor van az úgy, ha már életbe lépett.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló