Utazás

Görög szezonnyitás, Coviddal terhelve, napozás maszkban, ilyen most nyaralni

Kimegyünk, felülünk, elrepülünk - volt eddig a megszokott forgatókönyv, ha az ember megindult volna nyaralni. Most, hogy a pandemia picit lazított, a sorrend maradt hasonló, ellenben sok olyan nem várt mozzanat társul a fentiekhez, ami miatt a régóta várt nyaralás simán átmehet embert próbáló tortúrába.

“Mi az a PLF, és az miért kell nekem? Ne mondja már, hogy ezt mindenkitől kérik, és akinek nincs, az nem mehet fel a gépre!!!”. Pedig de. Az ideges apuka két tekintgető gyerek, egy darab megértő feleség, és egy még türelmes check-in pultos közt lavírozva próbálja menteni a menthetőt a ferihegyi reptéren.  A görög hatóságok ugyan már tavaly óra kérik a beutazáshoz szükséges dokumentumot, de ettől függetlenül sokaknál mégis egy hirtelen és fájó felismerés, hogy éppen ez hiányzik a paksamétából. Reménytelen kísérletként még beregisztrál a travel.gov.gr oldalon, és abban bízik, hogy a visszaigazoló email elég lesz, hogy felengedjék a gépre, de ott már nem látni őket, csak a papírjaikat lobogtató többieket. 

Dokumentumok tengerében

Amúgy lassan új csomagkategóriát vezethetnek be a fapadosok, amennyi plusz dokumentumot kell vinni. Az oltási igazolást (amelyen a második oltás ideje is szerepel) már nem árt a magyar oldalon felmutatni, a görögök pedig egyenesen megkövetelik az angol nyelvű verziót. Mivel a környező országokból is elég szép számmal választják a budapesti indulást, a Ryanair pultjánál betekintést nyerhetünk gyorsan a szerb, szlovák, szlovén és persze a román vakcináció során kiadott dokumentumokba, a magyar mellett. Merthogy a magyarnál csak a védettségi igazolvány mit sem ér. Ha nincs angol verzió, akkor út se nagyon. Ezeknek a kezelése még akkor is időigényes lenne, ha a low-cost légitársaság esetleg nem egy embert ültetett be, de hát miért is ne várjon mindenki, és késsen a gép, elvégre nyaralunk. 

Strandolni, maszkban? Hát igen..

Görögországban a nyaralás jelen helyzetben úgy néz ki, hogy mind bel- és kültéren még kötelező a maszkhasználat, éttermek teraszán fogyasztás ideje alatt levehető, de a szabályozás szerint ezt már például egy strandon büntetlenül nem teheti meg a bámészkodó turista. A rendőr jóindulatán múlik, hogy kiszabja-e a maximális, háromszáz eurós büntetést, vagy csak szól, hogy hiába nincs a környéken más, maszk akkor is kell. A felháborodott panaszkodás meg felesleges, a görögök híres angol tudása jó eséllyel a rendőrökre is kiterjed. 

Lépésben indul a szezon
Lépésben indul a szezon

Amúgy a mediterrán országok közül talán éppen a görögök voltak, akik a leginkább várják a turistákat. Szűk fél hónappal ezelőtt nyitották meg a kapuikat azok előtt, akik vagy igazoltan átestek a fertőzésen, vagy be vannak oltva (második adag után két héttel lehet menni), vagy PCR tesztjük van (de az antitestest is elfogadják). A görög protokoll része ugyanakkor, hogy az országba belépőket – igazolástól függetlenül – szúrópóbaszerűen tesztelhetik, és ha a gyorsteszt eredménye pozitív,  két hét karantén vár az érintettre. Vagyis aki biztosra akar menni, annak erősen javallott az otthoni PCR teszt, akkor legalább el tudja dönteni, hogy akár tünetmentesként be meri-e vállalni az esetleges elkülönítést. 

Egyedi és változó szabályok

A míkonoszi reptéren a példának okáért szép gyorsan pörgetik a beérkezőket, a próba tesztet végző egészségügyis ott figyel a háttérben, de a jelek szerint bízik a kollégák alaposságában, akinek rendben van a papírja, gyorsan áthaladhat. 

Akik viszont bejutottak az országba, és mondjuk, a szigetek között közlekednének, azoknak nem kell tartaniuk az újabb teszteléstől – már ha van oltási igazolásuk, ellenkező esetben számolhatnak ezzel. Ezért kisebb szigeteken az expat közösségek fő témája, hogy hol és mennyiért lehet gyors PCR tesztet végeztetni (az árak sajna ritkán vannak 100 euró alatt, kivéve az athéni reptéren). 

Aggódók kontra helyiek

A míkonoszi kikötőben jócskánt tüköröződik a görög mentalitás, a kávézókban lévő helyiek csak akkor tolják fel a maszkot, ha idegent látnak, ahogy a szomszédos Nakszoszon csak a nagyon aggódó expatok tekingetnek körbe idegesen, ha hirtelenjében túl sok ismeretlen és maszktalan arcot látnak. Ha szóba kerül, miért is ez a síkidegség, akkor tudni vélik, hogy a görög hatóságok állítása –  miszerint az idegenforgalomban dolgozók vakcinációja már megtörtént – erős túlzás; jó eséllyel csak 35-40 százalékuk kaphatta meg ezt. Persze, az egy dolog, amit a szabálykövető német vagy belga itt letelepedettek állítanak, a másik az, hogy a kükládoknak ez a szeglete korábban is elég sajátságosan értelmezte a Coviddal kapcsolatos rendeleteket (jelesül: csak az volt a veszélyes, aki ismeretlen volt, aztán tavaly szeptemberben a hazatérő diákok fertőzték meg a sziget lakosságának majd negyedét. Az expatok éppen ezért idegesek, nem akarnak megint zárlatot. Tekintve, hogy a helyieknek meg a turisták kellenek mindennél jobban, érdekes szezonnak nézünk elébe. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.