Utazás

Szubjektív-alsó: meccs keresőben egy görög szigeten

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.20 | 10:09

Aki nyaraláskor követné az Eb-t, nincs könnyű helyzetben. Az online együtt szurkolás kivitelezése sem egyszerű, hát még olyan helyet találni, ahol a (magyar) meccset élvezhető minőségben nézhetné a magyar csapatnak szurkoló. Szubjektív helyszíni riport Görögországból, Nakszoszból.

“Puskás az Isten” – mondja Nikosz, miközben másodszor is végigsimítja a papír asztalterítőt az étteremi asztalnál, ahova lerakja éppen a csapolt Mythoszt. Sok vendég nincs, a magyar-francia meccsen a korai idő miatt nem sokan bámulják az alig hallható közvetítést. Nikosz egyetemi évei alatt focizott, és megveszekedett Panathinaikos-drukker, így Isten után a második annak egykori edzője, Puskás, aki miatt mi magyarok Görögországban bezsebelhetünk őszinte jóindulatot és segítőkészséget a hálás görögöktől, így Nakszosz szigetén is. 

Eb: csak a háttérben

Mondjuk, ennek ellenére nem nagyon erősítik görögök a magyar szurkolói tábort, hiába vezettünk a franciák ellen. A görögök nincsenek kint az Eb-n, aki focidrukker, az jellemzően a görög Superligát, vagy a nemzeti ligát követi. Persze, bele-belenéznek a közvetítésekbe, de azok valahogy amolyan erőtlen háttérzajok csupán. Az éttermekben a zsibongó német családok is csak fél szemmel nézik, az esti német-portugált várják inkább, bár hallhatóan meglepi őket is, hogy a portugálok korábbi ellenfele a franciák ellen most ilyen acélosan helytáll, tudják ők is, szerdán nem feltétlenül az a sima meccs vár a nationalelfre, amit korábban feltételeztek. A német kommentátorok véleménye is hasonló lehet, bár sokat nem érteni belőle, hiába törzsvendégek szinte mind, még a kedvükért sem tekerik csurig a hangerőszabályzót – pedig elvben már szólhat zene az éttermekben, bárokban, de ugye csak moderáltan. Étterembe meg általában azért megy az ember, hogy egyen, aztán a hosszú étkezéshez nem feltétlenül a magyar drukkerek örömujjongását akarják tálalni – nem lehet őket ezért hibáztatni. 

Házii megoldás a streamre: kicsi is, gyenge is, de a miénk

A honvágy magyar hangja: Hajdúbé

Azért már inkább, hogy a sportbárok nem lehetnek nyitva, illetve csak felemásan. A belső terekre vonatkozik még mindig a rendelet – miszerint tilos beülni, hiába van az ember beoltva – kintről ugyan nézhető a benti tv-n futó meccs, de abból nagyjából semmit nem lehet hallani, így aztán aki tényleg teljességében szeretné élvezni a meccseket, jó előre lefoglal egy asztalt Chora körforgalomnál lévő kávézóban, ahol a kinti kivetítést benti görög kommentátor teszi még élvezetesebbé, már persze, erősen kérdéses, hogy ez egy magyar vonatkozású meccs esetében mennyire is az valójában annak, aki nem ért görögül, a magyar csapatnak drukkol. Aki régóta úton van, annak természetes hogy néha elfogja a honvágy, de a fene se gondolta volna, hogy a honvágy magyar hangja jelen esetben Hajdúbé lenne. 

Streammel sem sokkal jobb a helyzet

Persze, lehet streameket és alkalmazásokat váltogatni vpn-es trükközéssel, hátha valamelyiken bejön a meccs, és hallható lesz a vágyott magyar kommentátor üvöltése, de Chora  – Nakszosz “fővárosa” – egy dombra épült párezres kisváros, ahol a régi épületek miatt nem lehet korszerű és gyors netet kiépíteni, így aztán marad a mobilnet, viszont a hazai szolgáltatók sajnos valahogy a korlátlan mobilnetet külföldön csak korlátozottan szolgáltatják, a görögöknél pedig meg szintén nem az a szempont, hogy kényelmesen hátradőlve streameljen a foci őrölt turista, aki közben az otthoniakkal neten osztaná meg a meglátásait.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.