Utazás

Hatalmas park épül Bécsben – teljesen szokatlan helyre

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.25 | 08:30

Az egykori Nordbahnhof területén alakítják ki Bécs új parkját, a Freie Mitte-t.

Bécsben 1974 óta nem épült ekkora zöldterület. A feltöltődést szolgáló pihenőhely – egyben városi vadon – kialakításának munkálatait ökológiai építésfelügyelő is figyelemmel kíséri. Jürgen Czernohorszky, Bécs klímavédelmi városi tanácsnoka kezdte meg a parképítést, az első, szimbolikus kapavágással. „A Freie Mittével a parképítésben is új utakra lépünk:

nem katonásan ápolt zöldterület lesz,

hanem természet közeli pihenőhely a bécsiek számára. A Freie Mitte területén már most is számos védett hüllőfaj él, mint például a zöld varangy és a fürge gyík. A park kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a biológiai sokféleség megőrzésére. Az új zöldterület egyszerre felel majd meg a faj- és természetvédelem követelményeinek, illetve a látogatók igényeinek”.

Az egykori Nordbahnof (Északi Pályaudvar) területén

– Bécs egyik új városfejlesztési területén – 2025-re 93.000 négyzetméteres zöldterületet hoznak létre. A Freie Mitte parkot több lépcsőben alakítják ki. 2021 őszéig a terület szívét jelentő városi vadon és az első parkgyűrű készül el. Megtartják a terület jellegzetes topográfiáját, a szintbeli különbségeket. Még a vasúti sínek egy része is a helyén marad. Az 1,6 hektáros városi vadon két természetes vízfelülete már most is fontos élőhelye a zöld varangyoknak és a fürge gyíkoknak. A vizes élőhelyet – az itt élő védett fajok megóvása mellett – természet közeli élményterületté formálják át.

Fa stégeken keresztül lehet majd megközelíteni

és ülőalkalmatosságokat is kihelyeznek, hogy a látogatók innen figyelhessék a flórát és faunát. A területen mezei nyulak és vörös vércsék mellett számos védett  lepke-, tücsök- és növényfaj is él. Az építkezést ezért ökológiai építésfelügyelő kíséri figyelemmel és minden beavatkozást természetvédelmi engedélyeztetés előz meg. A területen található vasúti sínek két oldalán kapnak helyet az úgynevezett parkgyűrűk, amelyekből összesen négy lesz. Ezeket

őshonos növényekkel ültetik be és változatos funkciókat kapnak.

Lesz itt több játszótér, kutyafuttató, görkori park. Emellett biciklis játszótér, különböző sportpályák, napozórétek és egy közösségi kert is épül ide. Az új városrész klímáját háromszáz új fa javítja majd. Az osztrák fővárosban 1974 óta nem építettek ekkora parkot. Bécs akkor adott otthont a Nemzetközi Kertészeti Kiállításnak, amelyből anno a Kurpark Oberlaa született.

Kép: A városi vadon lesz a Freie Mitte park központi eleme © PID / David Bohmann 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló