Utazás

Szubjektív-alsó: utazás Covid-idején avagy majdnem elszigetelt görög esetek

Nakszosz kikötője csak néha pihen, a szárazföldről és a környező szigetekről, folyamatosan érkeznek a hajók. A kompok java görögöket ont ki magából, Szantoríni és Míkonosz irányából persze érkeznek külföldiek is bőven, jobbára mindenki maszkban, némileg tanácstalanul, hogy most akkor ezen a szigeten éppen mi a helyzet.

A prospektusok és insta-sztorik agyonhájpolt helyszínei  – vagyis Szantoríni, Párosz, és persze az ékkő, Míkonosz – , jelenleg éppen a szigorított kategóriába esnek. Ez persze csak első hallásra tűnik keménynek; a fenti helyeken még jobban oda kell figyelni a távolságtartásra, a higiéniás előírásokra, és persze a maszkviselésre. A hónap végéig például zárt és nyitott helyen is kötelező a maszk viselése, ahogyan az is, hogy egyszerre csak kilenc embert tartózkodhat egy vendéglátóhelyen, és azoknak is éjfélkor be kell zárniuk.

A görögök azt követően léptek rá jobban a gázra, hogy a bulizó fiatalok körében ugrott meg jelentősen a fertőzöttek száma. És nem a külföldiek, hanem a hazai fiatalok körében. (A fertőzöttek több mint nyolcvan százaléka hazai átadású, a fennmaradót tulajdonítják jobbára külföldről – főként a balkáni országokból – importáltnak. )

Míkonosz persze nem örül a rendszabályozásnak. “Itt éjfélkor indulnak el az emberek  – de nem haza”  – magyarázza Anna, az egyik panzió üzemeltetője, érzékeltetvén, hogy ez nagyjából a parti életéről híres sziget idegenforgalmának a végét jelenti erre a szezonra. Persze, a hírek szerint privát bulik, exkluzív helyszíneken, megfelelő összegért vagy összeköttetésért ugyanúgy elérhetők, mint bárhol másutt a világon. Tekintve, hogy a luxusjachtok közkedvelt megállója Míkonosz, ezen mondjuk nincs is mit sokat csodálkozni.

Tesztelnek, de mégsem eleget?

Az idegenforgalmi szezon amúgy alig indult el július közepén, egy hónappal később máris a fékre kellett lépni, de ez várható volt a görög kormányhivatalok szerint. Ezért is ügyelnek a beléptetésre  – történjen ez légi, vagy szárazföldi, vagy akár vízi úton az. Szúrópóba-szerű tesztelések egyre gyakoribbak, már minden nagyobb reptéren, az északi szomszédoktól  – így Szerbiából is – csakis negatív teszttel lehet felszerelkezni. A Halkidiki-félszigeten ennek ellenére arányaiban még mindig magas a fertőzöttségi ráta, úgyhogy arrafelé is azok a regulák vannak érvényben, mint a Küklád szigetcsoport legismertebbikén, Míkonoszon. 

Betett a buliturizmus

A Nakszosz szomszédjában lévő Párosz és kis testvére, Antipárosz pedig szintén a buliturizmus miatt került a kockázatosabb szigetek listájára. Három helyről spriccelt szét vagy 100 fertőzött, akik aztán a szárazföldön adták tovább a vírust, úgyhogy

mostanában Nakszoszra az is jön, aki éppen nem ide tervezte, merthogy itt még  – még  – nincsenek komolyabb megszorítások.

Arra a kérdésre persze senki nem tud biztosat mondani, hogy fertőzött van-e a szigeten. Feltehetően és állítólag, már itt is van. 

Nakszosz ugyanakkor a Kükládok legnagyobbika, aki akar, az itt tényleg el tud szeparálódni, akár a hegyekben, akár a tenger partján. Az viszont, aki költői túlzással fővárosnak mondott Chorában jön-megy és helyi, szinte már automatikusan nyúl a maszk után, ha egy nem helyit vél látni.

“Nem tudok mit csinálni, muszáj megélni valamiből” 

– mondja a Szavvos, az egyik panzió tulajdonosa, aki napjában többször is kimegy a vendégeiért a kikötőbe. “Maszk és fertőtlenítés, ez kötelező nálunk. Úgy néz ki, lesz egy állandó, de hívatlan vendégünk is egy jó időre. Meg kell tanulnunk ezzel együtt élni”.

Szubjektív alsó, 2: görög Covid-teszt, és ami vele jár – négy lépés távolságból

Délkelet-Ázsiáról szubjektíven itt olvashatsz.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Belföld
Ilyen időre készülj holnap
  • szerző:nuus/MTI
  • 2020. 10. 19.
Belföld
Medvét láttak Miskolcon
  • szerző:nuus
  • 2020. 10. 18.