Utazás

Csúcs országok, amelyek egész olcsók – első rész

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.05 | 19:06

Messze még a nyári szabadságok ideje, de tervezgetni lehet már most is. És anyagilag sem kell tönkremenni egy utazásba, hiszen egy sor helyre egész olcsón el lehet jutni. Az első részben európai célországokat ajánlunk, a végén szavazni is lehet!

Illetve nyálcsorgatásnak sem utolsó a Thrillist összeállítása, melyben a szemtelenül olcsó, ám annál gyönyörűbb és érdekesebb helyeket veszi sorra.

Az utazás az egyetlen olyan dolog, amire pénzt adsz ki, de gazdagabb leszel tőle.

– szól a csábító szlogen, és ezt mindannyian tudjuk, hogy igaz, akik már hagytuk el ideig-óráig a komfortzónánkat. A fapados légitársaságok és az Airbnb korában már az sem biztos, hogy olyan sok pénzt kell költenünk. Első körben Európára koncentrálunk, aztán mehetünk messzebbre is.

Anglia

Aki kivételesen nem dolgozni, hanem pihenni menne tőlünk, az a Brexit jótékony hatásával számolhat. A zuhanó font a repülőjegyek árától kezdve a luxuscikkeken át a napi szükséglet költségein is meglátszik. A letaglózóan dús London mellett természetesen a szélfútta vidéki Angliát se hagyja ki senki, romantikázni akár Dover fehér sziklái is megfelelőek.

LONDON, ENGLAND - JANUARY 01: Fireworks light up the London skyline and Big Ben just after midnight on January 1, 2014 in London, England. Thousands of people lined the banks of the River Thames in central London to see in the New Year with a spectacular fireworks display. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Dan Kitwood / Getty Images

Bulgária

Sok magyar felfedezte már fel nyaralóhelyként a tényleg filléres országot, ahol a tengerpart nyilván kihagyhatatlan, de kulturális szempontból is érdekfeszítő a mi számunkra: a török és szovjet uralom nyomai náluk is visszaköszönnek. A kozmetikai szolgáltatások ár-értékarányától egyenesen dobhatunk egy hátast: 5500 forintból kijön egy teljes testkezelés, manikűrrel, pedikűrrel, fodrásszal. A konyhábban is jól teljesítenek: egy hagyományos vacsora borral ugyanennyiből kijön, de akár sushit is kapunk, szintén baráti áron.

SOFIA, BULGARIA - DECEMBER 07: People walk down the Vitosha Boulevard shopping street as the St Nedelya Eastern Orthodox church stands behind on December 7, 2013 in Sofia, Bulgaria. Restrictions on the freedom of Bulgarians and Romanians to work in the European Union are due to run out by December 31, though several EU leaders, including British Prime Minister David Cameron, are considering imposing temporary restrictions to cut the flow of Romanians and Bulgarians arriving in EU countries. Many EU nations have voiced concern over too many Bulgarians and Romanians arriving and applying for social benefits. Romania and Bulgaria are both EU members though their citizens do not yet receive the same rights as citizens of other EU nations. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
SOFIA, BULGARIA – Sean Gallup / Getty Images

Csehország

Európa esszenciája, a romantika és a történelem rajongóinak. Airbnbn már 8 ezer körül  megcsíphetünk egy prágai szobát, a belváros közelében. A főváros egyetlen hátránya, hogy nagyon sok a turista, de a tömegközlekedés nagyon kedvező, főleg a budapestihez képest méltányos: időkorlát alapú jegyekből tudunk választani. Az ételek és a múzeumi belépők is vállalhatóak, maga a belváros pedig csodálatos; legjobban tesszük, ha gyalog járjuk be, közben beülve néhány sörözőbe, mert Prágát látni, és nem sörözni, nagy vétek. Amúgy pedig a vidéki várak és kastélyok is megérdemlik, hogy egyszer az életben megnézzük őket.

Görögország

Egy időben szinte kötelező volt kijárni, de a bozóttüzek, a gazdasági- majd menekültválság miatt megcsappant az utazási kedv. Mykonoson egy vacsora még mindig nem jön ki 7 ezer forint alatt, de az Airbnbs szállásunkon akár magunk is összeüthetjük a kaját. Kevésbé frekventált helyeken jóval kedvezőbb árakkal várják az utazókat. 6000 sziget közt lehet azért válogatni – ha elhagyatott, csendes környékre vágyunk, vagy antik romokat csodálnánk meg, esetleg bulizósabb helyre mennénk. Hipsztereknek inkább Athén ajánlott, a maga hangulatos kávézóival.

ATHENS, GREECE - JULY 08: A view of the Acropolis Hill and the Parthenon viewed from Lycabettus Hill on July 8, 2015 in Athens, Greece. Eurozone leaders have offered the Greek government one more chance to propose a viable solution of it's debt or face the possibility of a likely exit from the euro. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Christopher Furlong / Getty Images

Lengyelország

A baráti ország síelőink és túrázóink térképén már jó ideje fent van, de a történelmet szinte tapinthatóvá tevő városlátogatások is népszerűek. Krakkó csodálatos középkori emlékein túl a náci, illetve a kommunista mementók sokunkra felkavaróan tudnak hatni, ám ettől még a „látni kell” kategóriát erősítik. Varsó inkább a modernitásával, pezsgő kulturális életével nyűgöz le. Airbnbzni itt is ajánlott, az étel és az ital pedig olcsó, az utóbbi még kiadós is. Pirogozni egy tejivóban – ez elég jól összefoglalja az életérzést is. Ja,és Krakkót vétek lenne kihagyni. Csak szólunk.

KRAKOW, POLAND - NOVEMBER 07: A general view of Main Market Square on November 7, 2011 in Krakow, Poland. Krakow has been announced as the England football teams base for the 2012 European Championships. (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Krakkó Michael Regan / Getty Images

Az Európán kívüli kedvenceket a második részben találjátok.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.