Utazás

Meghalt a múlt század negyvenes éveinek legendás világutazója

  • Szerző:nuus
  • 2021.12.03 | 15:18

Miroslav Zikmund 102 éves volt.

102 éves korában meghalt Miroslav Zikmund, aki a múlt század negyvenes és a hatvanas évek között több mint 80 országot utazott be mérnöktársával, Jiří Hanzelkával a Tatra autógyár megbízásából. Hanzelka és Zikmund Afrika, Ázsia, Dél-Amerika és Óceánia számos országában járt, Tatráknak próbáltak piacokat szerezni. Útjaikról sok könyv és film született, amiket 11 nyelvre, köztük magyarra is lefordítottak.

Összesen több mint hat és fél millió példány fogyott útleírásaikból.

Magyarul először a három részes, Afrika az álmok világában és a valóságban jelent meg (1954). Ezt az útjukat Dél-Amerikában folytatták, amiről  A Kordillerákon át (1958), A fejvadászok földjén (1959), a A folyón túl van Argentína (1960) és a Két óceán között (1962) jelent meg. Ezt az utat egy Tatra 87-essel tették meg, úttalan utakon, a felmerülő műszaki problémákat saját kezűleg, nem ritkán az út szélén orvosolva.  Ezt követte ázsiai útjuk, ahová már két Tatra 805-ös kisbusszal mentek.

Hanzelka és Zikmund a szovjet rendszer bírálata miatt kegyvesztetté vált,

a prágai tavasz bukása után a rendszerváltásig semmi nem jelenhetett meg tőlük. Hanzelka 2003-ban halt meg, utolsó éveiben sokat kritizálta a cseh politikai elit korruptságát. Zikmund halálig a morvaországi Zlín városában élt, ahol a páros útjairól fennmaradt emlékekről múzeum is nyílt. Az a Tatra 87-es, amivel az első útjukra mentek, a cseh nemzeti örökségvédelmi listára került 2005-ben.

Kép: Katerina Sulovska


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.