Külföld

Jövő héten fellövik a SpaceX rakétáját Elon Musk szerint

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.06 | 14:33

Elvégezték a biztonsági teszteket és jövő héten az űrbe lövik a Falcon 9-et, a SpaceX űrkutató magáncég rakétáját - állítja Elon Musk vezérigazgató. Ám ehhez még szükségük van hatósági engedélyre is.

A hírt a Twitteren jelentette be az egyébként a Teslát is alapító cégvezér. Tavaly szeptemberben kíséreltek meg utoljára kilövést, aminek csúnya vége lett: az akkori rakétájuk felrobbant. A SpaceX belső vizsgálatot indított a baleset miatt, amelybe a NASA, az FAA (a polgári légügyi hatóság) és az amerikai légierő is beszálltak.

Ennek a robbanásnak az utószele akadályozhatja meg a mostani kilövési kísérletet is. A Musk által „az elmúlt 14 év legnagyobb kudarcának” nevezett baleset miatt folyamatosan arrébb kellett tologatni a következő kilövést. Eleinte úgy volt, hogy már novemberben újrapróbálkozhatnak, de akkor még tartott a nyomozás, így először decemberig, majd idén januárig tolták ki az akciót. A szeptemberi balesetet egy folyékony oxigéntartályban fellépő nyomásprobléma okozta – derül ki a SpaceX hétfői jelentéséből.

A fenti tweetből kiderül, hogy a szükséges teszteket is elvégezték – maximum teljesítményen próbálták ki a motorokat, amit minden kilövés előtt meg kell tenni -, így a cég készen áll a kilövésre.

A Falcon 9 kilövése 2015 áprilisában. Ekkor sikeresen állított pályára egy műholdat, majd épségben landolt a cég rakétája. Fotó: SpaceX
A Falcon 9 kilövése 2015 áprilisában. Ekkor egy műhold sikeres pályára állítása után épségben landolt a cég rakétája. Fotó: SpaceX

Ezt csak egy valami akadályozhatja meg: Csütörtökön a polgári légügyi hatóság, az FAA azt mondta, hogy januárra nincs engedélye az SpaceX-nek. Így csak akkor repülhet a rakéta, ha a hatóság elfogadja a cég jelentését az előző balesetről és különleges engedélyt ad ki nekik januárra.

Ha érdekel, hogy milyen nagyszabású tervei vannak Musknak az űrben, itt olvashatsz a témáról.

Forrás: CNN, nyitókép: Pascal Le Segretain/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló