Külföld

Halálos rekord: egyetlen nap alatt 97 embert ölt meg a koronavírus

  • Szerző:nuus
  • 2020.02.11 | 06:48

Eddig még nem történt ilyen súlyos pusztítás, ami most Kínát elérte.

Közel száz fővel többen vannak már a koronavírus áldozatai, és ki tudja, hol van még a vége. Vasárnap volt a koronavírus eddigi történetének legsötétebb napja, amikor is 97 halálesetet követelt magának Kínában a vírus. Ezzel a koronavírus áldozatai már 908-an vannak, és összesen 40 171 érintettről tudunk, míg 187 518 ember orvosi megfigyelés alatt áll.

Közben Japánban egy sétahajót helyeztek karantén alá, mivel további hatvan utas koronavírus-tesztje is pozitív lett, ,vagyis a 3700 utasból összesen 130 fertőződött a vírussal.

Hogyan terjed az új koronavírus?

A kínai hatóságok megerősítették, hogy az új koronavírus (2019-nCoV) emberről emberre terjed. Az emberek közötti terjedés többféle módon lehetséges.

Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozók terjedéséhez, az új koronavírus egyik terjedési módja a cseppfertőzés. Ennek során a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti partikulumok a közelben álló másik ember orrára vagy szájára kerülnek, illetve esetleg a tüdőbe belégzésre kerülnek.

Egy másik lehetséges terjedési mód, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl. Bár a vírus emberek közötti terjedésének gyorsasága jelenleg pontosan nem ismert, arra lehet számítani, hogy növekedni fog a megbetegedések és a halálesetek száma Kínában.

Hogyan kezelik a fertőzötteket?

Az új koronavírus okozta megbetegedéseknek jelenleg nincs speciális, célzott kezelési módja, gyógyszere. Az érintett betegeknél a tüneteknek megfelelő, a beteg szervezetét, immunrendszerét, légzését támogató kezelést alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékkezelés, vírusellenes szerek, szükség esetén légzéstámogatás). A koronavírusok ellen jelenleg nincs védőoltás.

Még több információ a vírusról.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.