Kultúra

Emlékszel a Nyóckerre? A rendezője most új animációval készül

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.22 | 10:48

Ebben az indiánok kapják a főszerepet.

Félidejéhez érkezett a nagyszabású magyar animációs film, a Minden a rokonom gyártása. Az első jelenetképek betekintést kínálnak a Nyócker! című kultfilmmel berobbant Gauder Áron új alkotásának világába.

A kézzel rajzolt, lélegzetelállító animációs film az indián teremtéstörténetet meséli el, amelyben az állatokkal benépesített, folyton alakuló mitikus világban az első teremtmények keresik a helyüket. A Minden a rokonom történetében jelen és múlt összekapcsolódik: a napjainkban játszódó jelenetekben az olajvezetékek lefektetése ellen küzdenek az otthonukat féltő őslakos indiánok. A szülőföldjük megtartásáért békés harcukat vívó nép vezetője meséli el az ősi mítoszt, ami új nézőpontból mutatja meg a sorsára váró törzs helyzetét.

A filmben megjelenített teremtésmítosz mágikus világa a múltat hívja segítségül a jelen megértésére. A Minden a rokonom története rávilágít, hogy az összes élőlény a rokonunk, ezért együtt, harmóniában kell élnünk ezen a bolygón.

A rendező kiemelte, hogy ebben a teremtéstörténetben az állatok és növények egyenrangúak az emberrel és az indiánok pontosan értik, amit mi még csak most pedzegetünk, hogy a Föld él, és minden élőlénynek ugyanannyi joga van itt lenni, mint nekünk.

Az alkotó szerint a film legnagyobb vállalása, hogy kiutat kínáljon, ami visszavezet bennünket az élet csodájába.

„A Minden a rokonom nem pusztán egy eddig sosem hallott teremtéstörténet, hanem a sokszínűség és a fenntarthatóság megőrzése kapcsán mindannyiunkat érintő kérdésekhez ad kapaszkodót az indiánok fantasztikus tudásán és bölcsességén keresztül. A földünk maga a paradicsom, amit lassan tönkre teszünk, ha ezt megértjük, együtt még megmenthetjük.” – nyilatkozta a rendező.

Képek forrása: NFI


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló