Kultúra

130 éve elveszett hajót fedeztek fel – megdöbbentő felvételeken bukkan fel a roncs

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.12 | 11:20

Ritkák az olyan hajóroncsok, amik ennyi idő után egyértelműen azonosíthatók. A roncs különösen jól megmaradt a tó fagyos vizének köszönhetően.

A Michigan állambeli Deer Parktól 80 kilométerre található, ez a “csodálatosan megőrzött hajóroncs” a tó felszíne alatt közel 200 méter mélyen fekszik.  A kutatók azután találták meg az 50 méter hosszú schooner bárkát, hogy 2021 nyarán a Marine Sonic Technologyval együttműködve szonárral több mint 2500 mérföldet térképeztek fel a Felső-tó területén.

Az Atlanta egy rakomány szenet szállítva elsüllyedt egy viharban 1891. május 4-én, miközben a Wilhelm gőzhajó vontatta. A szélben nemcsak a vontatókötél szakadt el, hanem az Atlanta vitorlái is kidőltek, amikor ki voltak szolgáltatva a viharnak. Majd a héttagú legénység bepakolt egy mentőcsónakba, és órákig evezett, amíg megérkezett a Crisp Point mentőállomáshoz. Miközben megpróbálták a csónakot az állomás közelében partra tenni, az felborult, és csak két tag jutott ki épségben a partra.

A roncsról szóló részletes beszámolók a túlélők tanúvallomásaiból származnak, amelyeket az amerikai életmentő szolgálat rögzített. A szervezet végül az Egyesült Államok parti őrsége lett.

Igazán díszes, és a Felső-tó fenekén töltött 130 év után is gyönyörű

– áll a kiadott közleményben.

Bár Adkins elmondta, hogy a múzeum tervezi, hogy kiállítást készít az Atlantáról, elmagyarázta, hogy a roncsból tilos bármit is kimenteni, hacsak nincs rá külön engedély.

Ez a roncs olyan mélyen van a többihez képest, amit találtunk, hogy ezt szeretnénk zavartalanul hagyni

– jelentették ki a megtalálók.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.