Kultúra

Milos Forman Egy szöszi szerelme című filmjét is levetítik a filmfesztiválon

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.03 | 18:00

A tavaly elhunyt Milos Forman cseh származású világhírű amerikai rendezőről is megemlékeznek az idei cannes-i filmfesztiválon.

A Cannes Classics hivatalos programjában levetítik Forman Egy szöszi szerelme című 1965-ben készült sikerfilmjét, amelyet Oscar-díjra is jelöltek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by eurofilm – filmy pro dospělé (@eurofilmcz) on

A cseh újhullám egyik emblematikus alkotását, amelyet 1965-ben a Velencei filmfesztiválon láthattak először a nézők, teljesen felújították és digitalizálták. Az Egy szöszi szerelme, amely a hatvanas évek egyik kelet-európai sikerfilmje volt, júniusban tér vissza a cseh filmmúzeumokba és korlátozott terjesztésben néhány mozihálózat is műsorra tűzi.
Korábban már felújították és digitalizálták Milos Forman (1932-2018) két hatvanas évekbeli alkotását, a Tűz van, babám! és a Fekete Péter című filmeket. A régebbi klasszikus cseh (csehszlovák) filmek digitalizálását a prágai Nemzeti Filmmúzeum szervezi állami pénzen. A felújított cseh filmek többségét azután különböző nemzetközi fesztiválokon újra bemutatják, mert a nyugati és az amerikai filmvilágban ezek kevésbé ismertek.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló