Vizuál

Munkácsy Mihály Múzeum – Itt válik a kultúra közkinccsé

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.21 | 07:56

A Munkácsy Negyed szívében található Munkácsy Mihály Múzeum feladata feltárni, összegyűjteni, tudományosan feldolgozni, a modern kor követelményeinek megfelelően mindenki számára közkinccsé tenni azokat a kulturális értékeket – kiváltképp a gyermekkorát Békéscsabán töltő Munkácsy Mihály hagyatékát, a megyében élő magyarság és nemzetiségek hagyományait – amelyek Békéscsabához, Békés vármegyéhez kötődnek.

Az intézmény elődjét a Békéscsabai Múzeum-Egyesület hozta létre. Az 1899. november 25-én alakult Múzeum-Egyesület működésének tizenöt éve alatt lerakta a gyűjtemények alapjait, megfelelő szakembereket nevelt, s tevékenységének betetőzéseként felépítette a múzeumnak helyet adó Közművelődés Házát – írja a tenyek.hu

A múzeum–könyvtár–műterem–közművelődés négyes funkcióját ellátó intézmény számára készült épületet 1914-ben avatták fel. Ma is ez az épület ad otthont a múzeumnak, amely 1951-ben vette fel a gyermekkorát Békéscsabán töltő festőművész, Munkácsy Mihály nevét.

Forrás: Tények.hu
Forrás: Tények.hu

A Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye természettudományi, régészeti, néprajzi, történeti, képzőművészeti gyűjteményi anyagokból tevődik össze. Az intézmény kiemelkedő műtárgy-együttese a festményekből és relikviákból álló Munkácsy-gyűjtemény, melynek alapját a festő özvegyének végrendelete szerint az 1930-as évek elején a gyűjteménybe került műtárgyak képezik.

A Munkácsy Mihály Múzeum jelenlegi arculatát 2019-ban nyerte el, amikor is a múzeum műemléképületének és az 1970-es évek elején épült résznek az összeépítése megvalósult. Több éves előkészítő munka eredményeként 2020 szeptemberében megnyílt az „utazás TÉRben és IDŐben” című állandó kiállítás első egysége, a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállítás, majd elkészült a Békéscsaba az évezredek idővonalán című tárlatrész is, amelyet 2021 májusától látogathat a közönség.

Az állandó kiállítások mellett változatos időszaki tárlatok színesítik a kínálatot, melyek egy része az „Ami csabai…” sorozat keretében gazdagítja a látogatóközönség ismereteit. Az időszaki kiállítások közül kiemelkedik a Hazafias festészet2 Munkácsy Mihály Honfoglalása című tárlat, mely a szegedi vázlatok révén ismerteti a Parlamentben található kép készítésének körülményeit.

Forrás: Tények.hu
Forrás: Tények.hu

Júniusban két újabb kiállítást nyit az intézmény: Titkok által létező – holó Hóbel László festészete, illetve a Múzeumok Éjszakáján megnyitandó A mi háborúnk című, a 2. világháború helyi eseményeire fókuszáló tárlat.

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a látogatóbarát környezet kiépítésére: változatos közművelődési programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tudományos-népszerűsítő kiadványokkal várja látogatóit.

A múzeumi tartalmakhoz való széles körű hozzáférést a kiállítások, a kutatószolgálat, a digitális tartalmak, a szakmai és múzeumpedagógiai programok, valamint a közösségi média platformok biztosítják.

A Munkácsy Mihály Múzeum több szakágat érintő nemzetközi kapcsolatrendszere főként amerikai, görögországi, romániai és szlovákiai együttműködésekre épül.

A Munkácsy Mihály Múzeum Az Év Múzeuma 2022 pályázaton a nagyszabású múzeumfejlesztési eredményeiért, látványos, szakmailag megalapozott új állandó kiállításáért, színvonalas kiadványaiért és a határon túli szakmai kapcsolatok példaértékű ápolásának elismeréseként a nagy múzeumok kategóriában elnyerte AZ ÉV MÚZEUMA 2022 kitüntető címet. Korábban már elnyerte az „Év múzeuma 2007” és a „Látogatóbarát múzeum 2008” megtisztelő címeket is.

Legyen részese egy felejthetetlen utazásnak a művészet és a régi korok világában! Lépjen be a múzeum kapuján és engedje, hogy elbűvölje Munkácsy Mihály szellemisége és Békéscsaba történetének gazdagsága.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló