Kultúra

Tudod mi az orosz elítéltek kedvenc olvasmánya?

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.07.31 | 10:18

Bulgakov A mester és Margarita című regénye a legolvasottabb könyv az orosz őrizetesek körében - közölte az orosz Büntetés-végrehajtási Szövetségi Szolgálat.

A szolgálatnak A könyvek a te barátaid elnevezésű akciója keretében elvégzett felmérése szerint az első három helyezett között van Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése, valamint Dumas Monte Cristo grófja is.

A top 10-es listára került még Tolsztojtól a Háború és Béke , az Anna Karenina és a Feltámadás, Dumas-tól a Három testőr, Dosztojevszkijtől A Karamazov testvérek, Hugótól A nyomorultak és Solohovtól a Csendes Don.

A gyakran kölcsönzött regényírók között szerepel még Theodore Dreiser, Erich Maria Remarque, Borisz Akunyin, Guzel Jahina, Nyikolaj Gogol, Darja Doncova, Alekszandr Szolzsenyicin. A költők közül Szergej Jeszenyin, Alekszandr Blok, Anna Ahmatova és Marina Cvetajeva a legnépszerűbb.

A férfi elítéltek a történelmi és a kalandregényeket, a krimit és a sci-fit kedvelik leginkább, a nők a romantikus regényeket, a fiatalkorúak a kalandirodalmat.
Az orosz büntetés-végrehajtási intézményekbe 1137 könyvtár és több mint 700 olvasóterem működik, több mint 5 millió nyomtatott kiadvánnyal. Ezek közül átlagosan mintegy száz jut egy-egy gyanúsítottra, vádlottra vagy elítéltre.

A választék elsősorban szépirodalmi, vallásos és jogi könyveket tartalmaz, a vakok és gyengén látók számra Braille-írással is. Az orosz büntetés-végrehajtási intézményekben 1 356 irodalmi kör működik, több mint 38 ezer taggal.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló