Kultúra

Sokszínű programokkal készül szombati nyárzáró rendezvényére a Kiscelli Múzeum

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.09.07 | 07:18

Sokszínű programkínálattal, többek között tárlatvezetésekkel, kreatív foglalkozásokkal, filmvetítéssel és Balaton-koncerttel várja a Kiscelli Múzeum a látogatókat szombaton 14 és 20 óra között nyárzáró rendezvényén, a Kiscelli Napon.

A Kiscelli Múzeum szerdai közleménye szerint hat tárlatvezetést tartanak szombaton: a nagyközönség megismerheti a Fővárosi Képtár anyagából összeállított, női alkotók 1900 és 1950 között készült műveit bemutató kiállítását Molnárné Aczél Eszter kurátori tárlatvezetésével, valamint a Nyugati teret és a csomópontot övező városrészek múltját bemutató időszaki tárlatot Maczó Balázs kurátor ismertetésével.

Mint írják, az Épületvezetés kriptatúrával elnevezésű programon a résztvevők megismerkedhetnek az épület történetével és megtekinthetik a csak vezetéssel látogatható kriptát; Rostás Péter Kiscelli Park – Vadregényes kastélykert című parksétája során pedig a Kiscelli Múzeum mellett elterülő erdő történetét mutatják be a látogatóknak.

A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten című időszaki kiállítást Maczó Balázs tárja az érdeklődők elé: a tárlatvezetés során az érdeklődők megismerhetik egyebek mellett a korabeli fodrászversenyeket és fodrászbálokat, valamint a nevezetes fővárosi fodrászokat is.
Szintén tartanak tárlatvezetést Gát János és Róka Enikő kurátorok vezetésével a Reigl Judit figurális festészetét bemutató kiállításon.

A közlemény szerint a szombati rendezvényen több kreatív programot is szerveznek: a Frizuraszitázás – Letterpress Workshop című programon az érdeklődők a fodrászattörténeti kiállításban szereplő hírességek frizuráit nyomtathatják saját vagy a múzeumban vásárolt textilre szakavatott nyomdász segítségével, a Családi böngésző című programon pedig a vállalkozó kedvű családok közös böngésző játékra indulhatnak a Fővárosi Képtár női alkotók sosem látott műveit bemutató időszaki kiállításán.
A szombati nap során levetítik Kurutz Márton és Borsody István 2018-ban készült, Az elveszett nagypapa című alkotását is: a dokumentumfilm egy izgalmas nyomozás története, amelyben a megtalált tekercsek és a digitális archívumok segítségével a néző szeme előtt bomlik ki egy 20. századi budapesti zsidó család története. A vetítést követően kerekasztal-beszélgetést is szerveznek.

A Kiscelli Nap részeként fellép a magyar underground színtér egykori fontos szereplője, az 1979-ben alapított és az egy időben az Európa Kiadó, valamint a Trabant együttesekkel is szorosan együttműködő Balaton zenekar

– írják.

A múzeum szombaton 12 órakor nyit. A Kiscelli Nap programjain való részévétel a 14 éven aluliaknak számára díjtalan – áll a közleményben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló