Kultúra

Megtalálhatták a bibliai Emmaus városát

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.10 | 15:48

Régészek bukkantak egy olyan településre, amelyet Jézus feltámadásakor emleget a Szentírás. Ez a helyszín ráadásul az elveszett frigyládához is kapcsolódik.

Egy izraeli ásatáson jó eséllyel Emmaus romjai bukkantak a felszínre. A bibliai településről Jézus feltámadásakor olvashatunk az Igében, illetve már a frigyláda kapcsán is említésre kerül ugyanez a Jeruzsálem-közeli környék.

Az Abu Ghosh nevű falu mellett található, Kiriath-Jearim magaslat rejt egy erődítményt, mely 2200 évesnek tűnik. A hellén időszakból származó épület-maradványokról a tel-avivi egyetem professzora azt mondja, hogy a római korban a falai felújításra kerültek. Israel Finkelstein meg van arról győződve, hogy Emmaust találták meg: a városkát, amelybe Jézus megfeszítését követően két tanítvány éppen hazatérőben volt, mikor még az úton a feltámadt Krisztus megjelent nekik.

A Lukács 24,13-35 írja le precízen a helyszínt: az akkori fővárostól hét mérföldnyire történt ez a fontos találkozás. A jelentős várral rendelkező Emmaust a nyugati irányba helyezi a történetírás, ami szintén stimmel. Az itteni Kiriath-Jearim-hegy már korábban is felbukkan az Írásokban: megesett, hogy a Szövetség Ládáját tartották itt.

 

View this post on Instagram

 

#50shadesofmist #kiriathjearim #kiriathjearimexpedition #kiriathjearim2017 #nofilter #sunrisesunset

A post shared by Naama Walzer (@naami_mami) on

Emmaus hollétére más hipotézis is létezett korábban: a mostani Motza nevű faluban is gondolkodtak már a régészek. Ezt az ásatást a Tel Aviv University és a College de France mellett a San Francisco-i Shmunis család is támogatja. Finkelstein szerint a jelenlegi feltárás igazolja azt a feltevést, hogy itt, Jeruzsálem peremén egy komoly helyőrség működött, teszi hozzá a Fox News.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló