Kultúra

Ne már! Kiköltöztetik a Louvre negyedmillió tárgyát Párizsból

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.07 | 18:15

A múzeum új raktárába és megőrzési központjába.

A Louvre gyűjteményének mintegy 250 ezer darabja költözik ki Párizsból a múzeum új raktárába és megőrzési központjába, amely kedden nyílik meg.

Fotó: Pixabay

Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója a The Art Newspapernek elmondta, hogy a francia fővárostól 200 kilométerre fekvő Livéinben létesült új intézmény nem lesz nyilvános, csak a kurátorok és a kutatók számára lesz nyitva. A megnyitón a Roger Stirk Harbours brit tervezőiroda tervei alapján elkészült épület nagy része még üres lesz, a Louvre kollekciójának negyedmillió darabját 2023-ra költöztetik át. Elsőként a legnehezebb darabok érkeznek: október 28-án szállítják át a múzeum történeti kőtárából az építészeti emlékeket. Ezeket a szobrok követik majd.

Brice Mathieu, az új központ igazgatója szerint a második világháború óta nem került sor egy gyűjtemény ilyen léptékű költöztetésére. A Louvre igazgatója elmondta, hogy a távolság miatt az új helyszín nem ideális, de nem volt más lehetőség, mivel a múzeum raktárainak zöme a Szajna vízszintje alatt van, ami áradás esetén komoly kockázatot jelen. Párizs környékén viszont nem találtak alkalmas helyszínt a raktárnak. Martinez hozzáfűzte, hogy a kiállításokra vagy kölcsönadásra szánt műtárgyak elhelyezéséről gondoskodnak a Louvre-ban az épületen belül, továbbá a grafikák és nyomatok gyűjteményei is Párizsban maradnak.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.