Kultúra

Idén is segít legyőzni a sötétséget Diwali, a fény ünnepe, és így ünneplik

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.19 | 12:22

A mai nappal veszi kezdetét az ötnapos fesztivál, amellyel köszöntik az indiai újév kezdetét.

A világ hindu közösségének is van olyan ünnepe, mint a keresztényeknek a húsvét vagy a karácsony: az ötnapos esemény alatt ilyenkor minden a fényről szól. Idén október 19-én veszi kezdetét a fényjátékkal, tánccal, tűzijátékkal, jelmezekkel színesített fesztivál, a Diwali, amely a hinduk legnagyobb ünnepe.

Nem csak Indiában, de az egész világon köszöntik ilyenkor a Fények Ünnepét. A Diwali (vagy más néven: Deepawali) fesztivál egyben az indiai új év kezdetét is jelenti. Ilyenkor lélegzetelállító fénytengerben úsznak az utcák és az otthonok, a világ hindujai így ünneplik, hogy az év sötét része kezdődik, amikor fényekkel őrzik meg a Nap erejét. Úgy vallják, aki részt vesz a fények fesztiválján, legyőzi a sötétséget, jutalma pedig bőség és boldogság lesz.

Az ünnep alatt a hagyományok szerint olajlámpásokat gyújtanak, melyek éjjel-nappal égnek, így szimbolizálva a sötétség és a gonosz feletti győzelmet. A Diwali a boldogság, tündöklés, fényesség és az öröm ünnepe, a legnagyobb hindu szertartások egyike. A hindu hagyományokban a fény a jóságot jelképezi, ezért a Diwali ideje alatt az otthonok díszfényárban úsznak. A fesztivál 5 napos, minden egyes napon más pooját (hindu vallási szertartást) tartanak.

Az első napon a háziasszonyok megtisztítják a család arany és egyéb drága ékszereit, ezt a napot úgy hívják, hogy Dhanteras.

A második napon (Narak Chaturdasi) elkezdik megfesteni a lámpásokat, és megkezdik a mandalák festését a padlóra.

A harmadik nap a fő ünnepnap, a Lakshmi Puja, ilyenkor ajánlják fel az emberek az ajándékaikat Lakshmi istennőnek.

A negyedik napon a barátok és családtagok felkeresik és megajándékozzák egymást. Ez a Padwa.

Az utolsó, Bhayya-Dujként ismert ötödik napon a férjezett asszonyokat látogatják meg a szeretteik, és pazar lakomával ünnepelnek.

Borítókép: Allison Joyce / Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.