Kultúra

Ez van, a fiatalok jobban vágják a tényeket, mint az idősek

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.24 | 15:22

A valóság és a vélemény közti határ évtizedek óta lazul.

Az 50 év feletti amerikaiak nagyon lemaradnak a fiataloktól, ha a tényeket a véleményektől kell elkülöníteni. A Pew Research Center friss felmérése azon alapult, hogy tíz állításról kellett az alanyoknak eldönteniük, hogy közülük melyik öt vélemény, illetve tény. A fiatalok elég ügyesen választották szét mind a két csoportba tartozó tételeket, míg az élemedett korúak gyakran kudarcot vallottak.

via GIPHY

Az ifjú titánok (18-29 év között) 44 százaléka eltalálta mind az öt véleményt, míg a korosabbak közül csak 26 százalék volt erre képes. A tények esetében még csüggesztőbb a 65 év felettiek teljesítménye: itt már 17 százalék fejtette meg, mi az igazság. Az Egyesült Államok kormányzását és bevándorlási témákat is érintő felmérés minden egyes területén a fiatalok vették jobban az akadályokat.

via GIPHY

Ami azért is döbbenetes, mert az American Press Institute tanulmánya korábban azt hozta ki, hogy az idősek magabiztosabbnak tartják magukat a tények felismerésében, mint a fiatalok. Az utóbbi korosztály pedig extrém online hírében áll, akik

digitális spílereknek

is mondhatóak. Ők azok, akik jobban ki vannak téve a világhálót elözönlő információknak, melyek nem mindig helytállóak. A gyenge teljesítmény inkább a tévéhíradók nézőinek számlájára írható, és ez a tájékozódási mód főleg az idősebbeket jellemzi.

via GIPHY

A korosabbak – főleg a konzervatív beállítottságúak – már több évtizede a részesei annak, hogy a valóság és a vélemény közti határvonal elmosódik; és ez alól szinte egyik médium sem kivétel – említi meg a The Atlantic.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.