Kultúra

Immár tudományos tény: a nyelvtannácik bunkók! Belekötnél esetleg?

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.29 | 15:22
  • trendindex: 2

Nem elég, hogy helyre tesznek, de még mintha szívességet is tennének ezzel.

Kétféle ember él a világon: egyik részük mindennemű nyelvtani baklövést ráhagy, míg a másik célzottan rárepül a legapróbb hibákra is. A Michigani Egyetem egy friss tanulmányt tett közzé, mely az utóbbi típusú személyeket vette célba.

via GIPHY

Ha téged is túlzottan lefoglal a szavak pontossága, és önkéntes rendőrt szoktál játszani, akkor bizony nem túl kedvező képet fog rólad festeni ez az összefoglaló.

Mitől válik valaki nyelvtan-nácivá?

A kutatók 83 személyt kértek fel arra, hogy e-maileket olvassanak át. Némelyik üzenetben hemzsegtek a nyelvtani hibák, míg más szövegekben egy sem volt található. Miután átrágták magukat a postán, pár kérdést kaptak: szerintük milyen személy lehet a levelek szerzője: Barátságos? Hozzájuk hasonló? Esetleg okos, vagy szavahihető?

via GIPHY

Az öt fő személyiségtípusba is be kellett sorolniuk magukat; illetve hogy rájuk milyen hatással volt egy-egy esetleges elírás. Ami kijött, az az, hogy a nyitottak nem különösebben izgatták magukat a szembejövő bakik miatt, az introvertáltak viszont kimondottan ítélkezőek voltak az ilyen esetekben. Akik kevésbé beleegyezőek, azok kapták fel leginkább a vizet. Chris Weller így summázza:

A másokat kijavító emberek nagyon kellemetlenek, mert nemcsak a visszásságokat tárják fel, de ráadásul azt is éreztetik, hogy ezzel valójában szívességet tesznek az illetőnek.

– idézi az Educate Inspire Change.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló