Kultúra

Azt hitték, hogy csak egy bóvli Botticelli-másolat, de hihetetlen, ami 400 év után kiderült erről a festményről

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.11.15 | 10:48

Botticelli nem biztos, hogy örülne ennek. Mármint a lehangoló előzményeknek.

Konkrétabban annak, hogy eddig művészettörténészek hada gondolta azt erről a bizonyos festményről, hogy az csak egy rossz Botticelli-másolat. Közben pedig nem is az, hanem “igazi”. Azaz egy eredeti Botticelli által festett képet becsméreltek, és gondoltak egy szimpla utánzatnak az elmúlt 400 évben. Szegény mester!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Huw Thomas (@huwthomas) által megosztott bejegyzés,

Az eddig másolatnak vélt 400 éves Botticelli-festményt a napokban azonosították eredetiként, méghozzá Cardiffban.


A firenzei mester Madonna-portréját a wales-i Nemzeti Múzeum gyűjteményében sikerült azonosítania a szakértőknek. A festmény címe:

Madonna gyermekével.

A műalkotás eredetiségét a BBC Four csatornán futó ‘Nagy-Britannia elveszett mesterművei’ című művészeti program stábjával dolgozó szakértők igazolták.


A négyszáz éves festmény a jótékonyságáról ismert néhai Gwendoline Davies műpártoló gyűjteményének darabja volt. A Madonnát ábrázoló képet sokáig mindenki csak egy rossz Botticelli-másolatnak vélte. De milyen rosszul tették!

Egyedül a fent említett műpártoló és a BBC-n futó műsor egyik házigazdája, Bendor Grosvenor fejében merült fel, hogy itt valami nem stimmel. Grosvenor elmondta, hogy már akkor megragadta a nőalak arcának különleges szépsége, amikor először meglátta a képet a múzeum raktárában. Ugyanis a mű egyes részei őt Botticelli híres alkotására, a Vénusz születésére emlékeztették.

via GIPHY

“Most már meg vagyok győződve arról, hogy Botticelli fontos szerepet játszott a festmény születésében, és nagyon örülök, hogy ezt a képet a közönség is megtekintheti egy kiállításon” – fűzte hozzá.

A festményt Davis adományozta a cardiffi Nemzeti Múzeumnak. Bár a műgyűjtő mindig is hitt benne, hogy eredeti Botticelli, eddig úgy vélték, hogy tévedett, és csak legyintettek rá.


A szakértők elemzése, egyebek mellett a mű alsó rétegeit feltáró infravörös technikával készült fotók viszont most kimutatták a firenzei mester műtermének jellemzőit, és kiderült, hogy szinte bizonyosan Botticelli dolgozott ezen a képen.


“A festmény már galériánkban látható, és reméljük, csapatostul jönnek a rajongók, hogy gyönyörködjenek a mesterműben” – mondta Adam Webster, a múzeum vezető restaurátora.

Nyilván így lesz, hiszen mégiscsak egy eredeti Botticelliről van szó.

Címlapkép: Instagram 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.