Kultúra

Leonardo az új rekorder, horribilis összegért adták el sokáig elveszett képét

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.16 | 14:13

Valaki 119 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett a Jézust ábrázoló festményért. A vevő telefonon licitált, személyét nem kívánták felfedni.

(kép: Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images)

A Leonardo da Vinci egyik utolsó képének tartott Salvator Mundi (A Világ megváltója) meglehetősen kalandos történetet tudhat maga mögött, sokszor nem is lehetett tudni, kinél van pontosan. Annyi biztos, hogy a reneszánsz mester festménye 2005-ben került elő ismét, ekkor hitelesítették, mint Leonardo művét, és restaurálták, 2011-ben pedig ki is állították Londonban.

De lehet, hogy megint hosszú időre eltűnik, miután most a világ legdrágább festménye lett: a Christie’s aukciós ház árverésén egy vevő a helyszínen, hárman pedig telefonon keresztül licitáltak a festményre, végül utóbbiak közül az egyik dúsgazdag gyűjtő vásárolhatta meg a képet, amiért több, mint 450 millió dollárt kell majd fizetnie.

(kép: Drew Angerer/Getty Images)

A Salvador Mundi ezzel a világ legdrágább festménye lett, soha másik képért nem fizettek még ekkora összeget. A második helyen, több mint 150 millió dollárral lemaradva Willem de Kooning Kompozíció című képe található, őket követi Cézanne, Gauguin és Jackson Pollock egy-egy képe a top 5-ben.

Leonardo leghíresebb képei mind közgyűjtemények tulajdonában vannak, a Salvator Mundi viszont így valószínűleg megint eltűnik a világ szeme elől.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.