Femin

Híres egyedülálló nők a történelemből, akik sokat tettek le az asztalra

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.27 | 15:37

Íme, néhány sikeres szingli nő a múltból... és persze a jelenből.

Szó sincs róla, hogy a párkapcsolat, a házasság minden esetben szabotálná a siker képességét, lehetőségét, ha nőnek született az ember. Tény azonban, hogy a történelem során a nőknek igen szűk mozgásterük volt a házasságon kívül, az egyedülállókat pedig elítélték, de minimum lenézték.

Márpedig ha egy nő komoly szakmai teljesítményre vágyott, több szintén is kénytelen volt széllel szemben vizelni: visszahúzta őt családja, akiket szolgálnia kellett, illetve a társadalom, amelynek törvényei nem engedték, de minimum megnehezítették a nő érvényesülését. Ezeknek az ikonoknak nemhogy nőként egy patriarchális közegben, de egyedülálló nőként egy házas férfiak által uralt világban is sikerült maradandót alkotniuk:

Louisa May Alcott egyedül élt és dolgozott a női emancipációért, amikor Kisasszonyok című híres művét megírta 1869-ben.

Jane Austen a világirodalom egyik ikonja nemet mondott a házasságra, de közben megszülettek legismertebb művei, a Büszkeség és balítélet A mansfieldi kastély és az Emma.

Clara Barton az amerikai polgárháború idején vált a csatatér angyalává, amikor is a kor szabályait és törvényeit áthágva sebesült katonákat kezdett gyógyítani, a frontvonalban végig ott volt, később ő rakta le az amerikai Vöröskereszt alapjait is. Az első New Jersey-i köziskola is az ő nevéhez fűződik.

Coco Chanel teljesen átformálta a divatipart, a megszokott kényelmetlen, fűzős ruhák helyett egyszerű, hétköznapi, mégis csinos és elegáns ruhákat tervezett és vezetett be, többek között a nők kedvencét, „a kis fekete ruhát” is ő hozta divatba. A Chanel No. 5 máig a legnépszerűbb illat.

Emily Dickinson 1800 verset írt élete során, gyakorlatilag ő minden idők legtermékenyebb női költője. Azzal együtt, hogy – vagy épp azért, mert – méhe sosem volt termékeny. Persze a nőknek annak idején nem illett verselniük, ezért csak kevés verse jelenhetett meg még életében.

Greta Garbo színésznő egyike volt azoknak a színészeknek, akik a némafilmek hőskorát túlélve a hangos filmekben is képesek voltak nagyot alkotni. Mi lett volna ha nem vonul vissza elképesztően fiatalon, mindössze 36 évesen?!

Tyra Banks sikeres modellkarrier után lett színésznő, majd üzletasszony, saját talkshow-jával Daytime Emmy-díjat is nyert.

Oprah Winfrey amerikai televíziós műsorvezető, alkalmi színésznő, producer, üzletasszony életében voltak ugyan időszakok, amikor akadt élettársa, de élete legnagyobb teljesítményeire abszolút szingliként volt képes. Oprah jelenleg egyike a 20. és 21. század leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai személyiségeinek.

A lista persze nem ért véget, és folyamatosan folytatódik...

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Divat
Íme korunk férfipávái
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 14.
Lélek
10 jel, hogy munkamániás vagy
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 09.
A következő cikkek betöltése folyamatban...