Sport

Egy új ligában sisak nélkül játsszák az amerikai focit

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.30 | 12:36

Ugyanolyan nagy ütközések, csak éppen védőfelszerelés nélkül. Brutálisak az első videók a A7FL bajnokságból.

Az amerikai fociban a ’40-es évek elejétől kezdtek el fémsisakokat használni, korábban a rögbisek körében sem ismeretlen bőrfejvédőket viselték a játékosok. A sisaktól és a testet takaró védőfelszereléstől azt várták akkoriban, hogy biztonságosabb lesz a játék és kevesebb a sérülés. Nem így lett, a sisak miatt ugyanis még bátrabban ugrottak egymásnak a játékosok, sokszor kifejezetten fejjel támadtak, a rengeteg apróbb agyrázkódás hosszú távon súlyos negatív hatásaira pedig mostanában kezdenek rájönni a sportágon belül.

Érdekes, hogy a bokszban szinte ugyanez történt, a kesztyű használata ugyanis megsokszorozta a súlyos sérülések számát, puszta ököllel ugyanis nem nagyon ütötték egymás fejét az ökölvívók, a nehéz kesztyű által védett kézzel viszont már egyértelműen a fej lett az elsődleges célpont, ami magával hozta a közönségkedvenc látványos kiütéseket, na meg a rengeteg súlyos fejsérülést és tartós agykárosodást…

Azt, hogy a két éve alakult American 7s Football League-ben (A7FL) hogyan alakulnak majd a sérülések, egyelőre nem lehet tudni, az biztos, hogy itt a játékosok védőfelszerelések nélkül játszanak, de az ütközések ugyanolyan brutálisak, mint az amerikai fociban. Mi rengeteg csonttörésre számítunk, de talán kicsivel kevesebb lesz az agyrázkódást, mint a sisakos verzióban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.