Sport

Az egészséges és fitt ember 5 jó szokása

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.03 | 16:33

Minden változás fejben kezdődik, ezért az életmódváltás első lépéseként muszáj itt rendet rakni. Az alábbi szokások segítenek abban, hogy egészséges és fitt légy.

1. Az optimisták tovább élnek, csökkentsd a stresszt és gondolkozz pozitívan.

A pozitív gondolkozás nem azt jelenti, hogy nem nézünk szembe a problémákkal, és elfojtjuk a fájdalmas érzéseinket. Sokkal inkább az a lényeg, hogy azonosítjuk és elfogadjuk a kialakult helyzetet, és sikerorientáltan, megoldás centrikusan gondolkozunk, miközben teszünk is a kívánt cél elérése érdekében.

Bill Gates többször is beszélt arról, hogy a munkája kapcsán rengeteg stressz éri, ezért egyetlen dolgot tud tenni: arra fordítja a figyelmét, amin tud változtatni, nem pedig azzal foglalkozik, ami rajta kívül áll (piaci környezet, a versenytársak lépései, váratlan balesetek stb.). A stressz csökkentésére és a pozitív gondolkozás kifejlesztésére rengeteg technika létezik a meditációtól kezdve a kardió edzéseken át a kirándulásig, érdemes időt szánni a megfelelő módszer felfedezésére.

via GIPHY

 

2. Tudd: az út is fontos, nem csak a cél. Találd meg az örömöt a folyamatban.

Egyetlen mestermű sem egy nap leforgása alatt jött létre, ahogyan a maratonra sem lehet néhány óra alatt a nulláról felkészülni. Minden jelentős eredmény eléréséhez időre van szükség, ami azt jelent, hogy muszáj türelmesnek lenni, bármennyire is nehéz ez néha. Bagdi Bella szerint a titok nyitja:

ne csak a cél érdekeljen, hanem találd meg az örömöt magában az útban is.

Ez természetesen azzal jár, hogy néha visszaesel, elbizonytalanodsz, elutasítottságot és vesztességet élsz át. Ez azonban nem baj: ha a világ legnagyobb felfedezői feladták volna a munkát az első néhány tucat kudarc után, ma nem lenne számítógép sem, amelynek segítségével például ezt a cikket olvasod.

3. Figyelj a test és a lélek harmóniájára, ez nem csupán közhely.

Schobert Norbival nem mindenben értünk egyet, de egyszer mondott egy okosat, ami azóta is kísért minket:

az ideális testsúly elérése nem elsősorban esztétikai, hanem egészségügyi kérdés, s mint ilyen, mindennél fontosabb.

Természetesen nem csak maga a súly, hanem az általános erőnlét, állóképesség, edzettségi állapot is fontos, hiszen így van esélyünk arra, hogy a kihívások tengerében is kiegyensúlyozottak maradjunk.

A megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás fontos. Ne koplalj, ne kínozd magad, ne legyél sportfüggő, de ügyelj arra, hogy legalább heti kétszer egy órát mozogj, és ezt élvezd is (lásd 2-es pont). A változatos, mértékletes táplálkozás szintén óriási változást hoz az életminőségben már néhány hét leforgása alatt, érdemes tehát odafigyelni erre.

4. Legyen én-időd. Töltődj fel. Kötöttség és lelkifurdalás nélkül.

„Könnyű azt mondani, amikor két gyerek csimpaszkodik a szoknyámba napi húsz órában” – halljuk sokszor a választ, ha én-időről beszélünk. Persze, vannak olyan élethelyzetek, amikor ez utópiának tűnik, de hosszútávon fontos, hogy az egész család megértse: csak akkor adhatsz inni másnak a poharadból, ha tele van az a pohár. Ellenkező esetben mindketten szomjan fogtok halni.

Annyi szabadidőd talán már nincs, mint egyetemista korodban, de fontos: legyen idő, amit a feltöltődésre szánsz, és így a munkával töltött időt is hatékonyabban ki tudod majd használni. Ez nem elsősorban pénzkérdés: bizonyára a te környékeden is vannak szép helyek, ahová könnyen, hamar eljuthatsz. Fedezd fel ezeket, mintha csak turista volnál, és pihenj, lazíts, alkoss – mikor mihez van kedved!

via GIPHY

5. Vállald a felelősséget minden tettedért.

A szülők, a család, az ex, a kormány, az ellenzék, a szomszéd… az ember gyakran hajlamos másra hárítani a felelősséget, holott a kontroll megőrzésének az egyetlen módja az, ha pontosan tudjuk, hogy a változás nem mással, hanem velünk kezdődik.

Teljesen mindegy, hogy sportról, táplálkozásról, karrierről, emberi kapcsolatokról van-e szó, bizonyos döntéseket kizárólag mi tudunk meghozni: ez nem csak felelősség, hanem egyfajta szabadság is, ami végtelen nyugalmat ad.

 

Nyitókép: pexels.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.