Sport

Hantázás a köbön! Pihekönnyű súlyokkal, üreges tárcsák emelgetésével villognak a legnagyobb átverők az Instagramon!

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.09 | 06:45

A testépítők közül vannak olyanok, akik üres tárcsákat emelgetnek, mégis hitetlen kilókat nyögnek aztán be, hogy azzal villogjanak az Instagramon. A súlyos tárcsák azonban valójában pihekönnyűek. De kell a cirkusz, ahogy régen sem volt ez másképp. Úgy kell ámítani a követőket az Instagramon, mint régen a cirkuszokban, vásárokban.

Fotó: Pixabay CC0

A közönséget sohasem volt könnyű lenyűgözni, a közösségi médiában új követőket szerezni pedig sokszor csak hazugsággal lehet. De megéri, mert ha lájk van, akkor siker van, és dől a lé. Egyes erőemelők pont úgy ámítják a közönséget az Instagramon, ahogy régen a vásárokban tették, és a motivációjuk is ugyanaz.

via GIPHY

Az Instán vagy a Facebookon a lájkok és a követők száma presztízskérdés. Sokak számára ezek a visszajelzések jelentik a saját önbecsülésük alapját is. Sok ember önértékelésére, identitására is kihat az, amilyen visszacsatolásokat kap a közösségi felületekről. A nagyvilág felé mindenki igyekszik a legjobb oldalát mutatni, hiszen ezt teszik mások is. A visszajelzések pedig ha pozitívak, akkor megnyugvással töltik el a posztolót, a negatív kommentek pedig belső feszültségeket okozhatnak.

via GIPHY

Sokak számára a közösségi média üzleti platform is, így számukra az, hogy mennyi követőjük van egy felületen, egyenesen arányos az anyagi bevételükkel is. Ennek a két dolognak az ötvözete figyelhető meg azoknál az Instragram sztároknál, akik a testépítés világából érkeztek. A lájkok kellenek, mert egyrészt ettől nő az ego, másrészt ettől dagad majd a pénztárca is.

Minél több követője van egy sportolónak, annál több szponzor kíván majd vele dolgozni, jönnek a reklám és egyéb szereplési lehetőségek is. Ezért a sok pozitívumért pedig képesek mindent megtenni, akár még csalni is. Ha az átvágás lájkokat hoz, akkor feledésbe merül a lelkiismeret.

via GIPHY

Az Instagram legnagyobb átverései a testépítők világából kerülnek ki

Manapság már annyi műkedvelő fitneszes van, hogy egyre nehezebb kitűnni a tömegből. A sima rekordok már nem ütik meg a követők ingerküszöbét, így valami nagyobbat kell durrantani. Nem elég az, hogy brutálisan erős vagy, emberfelettinek kell ahhoz lenni, hogy ömöljenek a lájkok, amik aztán mágnesként vonzzák be a szponzorokat. És ha megvan a siker, kit érdekel már, hogy hogyan is jutottál el oda?

via GIPHY

És lássuk végre az átveréseket

Az utóbbi idők legnagyobb átverését a súlyemelő Brad Castleberry hajtotta végre. Úgy guggolt a rúdra felhelyezett álsúlyokkal, hogy felrobbantotta a netet. A feltöltött videó, és fotó alatt világrekordról írt a posztjában. A követők és lájkok jöttek, annak ellenére hogy úgy Isten igazából senki sem hitt neki.

Ezen a videón állítása szerint 350 kilóval guggolt – tök könnyedén. Ezt ki veszi be? Nem számít, nyomják a lájkotat, és csak ez a fontos. Bár hosszú távon nem hirdet egy épeszű cég sem átverések alatt.

A vásárok közönsége is rajongott az emberfelettiért

A közönség ámítása, becsapása azonban nem újkeletű dolog. Már az 1800-as években alkalmaztak csalást az erőemelők. Persze eleve erős emberek voltak, és sokat tettek a fizikumuk kialakításáért, de a nézők mindig az emberfelettire kíváncsiak.

Fotó: Pinterest

Eugen Sandow és a mentora Louis Attila is nagyon sokszor használt üreges tárcsákat. Ezeket rakták fel a rúdra, és az őrült siker sosem maradt el. Ezzel a technikával nemcsak a közönséget nyűgözték le, hanem a tisztességes vetélytársakat is megfélemlítették. A showbusiness világában szükség volt az átverésre az áttöréshez, és pont ez motiválja napjaink Instagram sztárjait is.

A filmek nehézfiúi is üres tárcsák kinyomásával villognak

Álsúlyokat, üres tárcsákat, pehelykönnyű rudakat, kézi súlyzókat tömegével lehet rendelni online is, óriási a kínálat például itt is. Ezeket használják egyébként reklámplakátok elkészítésénél, de filmek forgatásánál is hasznos kellékek. Hiába erős ugyanis a színész, ha 30-szor kell felvenni ugyanazt a jelenetet, akkor el tudjuk képzelni, hogy valódi súlyokkal ez lehetetlen lenne. A sebezhetetlenben Bruce Willis például 225 kilót nyom ki mellből, szinte könnyedén. De olyan elismert testépítő magazinok, mint a Flex és Men’s Fitness is álsúlyokat használ a fotózásaikor. 

Még Dino Bravo a profi pankrátor is sokak szerint cselhez folyamodott világrekordjánál. Fekve nyomása az alábbi videón látható, ahol 302 kilót nyom ki, többet mint Bruce Willis  A sebezhetetlenben. 

A legtöbb esetben ezek az erős emberek valóban erősek, ahogy Eugen Sandow vagy Dino Bravo is az. A csalásra azonban azért van szükségük, hogy emberfeletti képességüket bizonyítsák.

Nyilván Brad Castleberry izmait sem a szél fújta össze, nagyon is meg kellett dolgoznia azért, ahogy most kinéz. Az egója azonban túl nagy, és átveréseivel szégyenbe hozza a profi erőemelőket. Tömeges követőit és azt, hogy a neve ma már egy brand része azonban részben átveréseinek köszönheti.

De nyilván nem ő az egyetlen az Intsagramon, aki üres súlyokat emelget azért, hogy növelje ismertségét, és építse saját márkáját. A rendkívül népszerű testépítőt, Kali Muscle-t is hasonló vádakkal illették, ahogy a brazil fitnesz modellt, Gracyanne Barbosat is.

Gracyanne Barbosa itt éppen 230 kilóval guggol, 10 ismétlésben. Mindezt nyögés és szenvedés nélkül. Se egy eltorzult arc, se izzadságcseppek. Valóban lehetséges ez?

Nick Miller naturál testépítő az ellen küzd, hogy a testépítők szteroidokat szedjenek, és fellép a másokat átverő hamis súlyemelők ellen is.

Nagyon megtévesztőek ezek a gyakorlatok, az embereknek meg kell mutatni, hogy mi is történik a fitnesz iparban

– nyilatkozta a motherboard.vice oldalnak.

via GIPHY

Nem mindenki látja azonban ilyen borúlátóan a dolgokat. Sokak szerint az Instagram és más közösségi oldalak csak a villogásról szólnak, amit mindenki tud. Ennek fényében tehát nem is kell olyan komolyan venni azt, amit ott látunk. Ha egyeseknek egy lájk kell a boldogsághoz, mi megadjuk nekik, és nyomunk egyet. Hogy magunkban meg mit gondolunk, az megint más dolog.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló