Sport

A sportolók teljesítményére negatív hatással van a jetlag

  • Szerző:nuus
  • 2020.06.23 | 14:18

Úgy tűnik, hogy az időzónák miatti különbségek következtében romlik a profi baseball játékosok teljesítménye.

A jetlag a hosszú repülőutak egyik rákfenéje, és most már azt is tudjuk, hogy a sportteljesítményre is hatással van.

A szakemberek több mint 40 ezer baseball meccs adatait vizsgálták több mint 20 éven keresztül. A konklúzió egyértelmű: a jetlag egyértelműen rányomja bélyegét a professzionális sportteljesítményre.

„A negatív hatás mindenképpen észrevehető, sőt jelentős. Mindegy, milyen poszton van a játékos, mindenképpen hat rá, ha nem hazai pályán játszik, és eltérő időzónában kell a labdához nyúlnia” – mondja a kutatást vezető Ravi Allada, a cirkadián ritmus szakértője.

Érdekesség, hogy a jetlag negatív hatása még jobban érződik akkor, ha a játékos nem nyugatra, hanem keletre utazik. „Mindez azt mutatja, hogy a negatív hatás nem maga az utazás fáradalmai, hanem a cirkadián ritmus összezavarodása miatt következik be” – teszi hozzá a szakember. Mindez azt jelenti, hogy a szervezet 24 órás belső órája összezavarodik, amikor más időzónába kerülünk.

Allada szerint fontos, hogy a sportolók menedzserei tisztában legyenek azzal, hogy a teljesítményt jelentősen befolyásolja a jetlag, ezért fontos, hogy a játékosoknak legyen idejük alkalmazkodni az új időzónához érkezés után.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.