Sport

És az megvolt, hogy a futópadot rabok kínzására találták ki?

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.05 | 15:13

Ki ne hallotta volna az edzőteremben, hogy futópadozni felér egy kínzással? És akkor nem is járt annyira messze a valóságtól.

 

Forrás: youtube.com

Sir William Cubitt 1818-ban feltalálta a "végtelen lépcsősor" elnevezésű szerkezetet, hogy így nevelje meg a Viktoriánus-kori börtönök lustálkodó elítéltjeit és erőszakos bentlakóit. A szerkezet kétség kívül a ma ismert futópadok őse volt. Csak jóval hatalmasabb! Egy óriási vízimalom-kerékre hasonlított, aminek 24 küllője volt, és akár 40 elítéltet is lehetett benne végtelen taposásra kényszeríteni. A taposómalom elkülönített fülkébe zavart raboknak naponta több órát kellett másznia.

Bár volt olyan is, ahol csak a fizikai lefárasztás volt a cél, több helyen az élelmes börtönigazgatók víz pumpálására vagy a gabona őrlésére használták fel a rabok energiáját.

A nem titkolt cél az volt, hogy megtörjék akaratukat azzal, hogy kemény és monoton munkára fogják őket. A baj csak az volt, hogy az elítéltek előbb szenvedtek maradandó fizikai károsodást, mint hogy a makacsságukat feladták volna.

Hónapokat dolgoztam azon a pokoli keréken. Az elején nagyjából semmi bajom nem volt, most állandó fájdalommal kell együtt élnem. Elviselhetetlenül fáj a lábam, az ágyékom, az egész bal oldalam. A futópadon napról-napra gyengébb lettem, végül már felállni se tudtam rendesen. Fogalmam sincs, milyen munkát tudok így elvállalni és hogy miből fogok megélni.

Ez a vallomás egy rabtól származik, akit hosszú időre száműztek a szerkezetbe. Viszonylag elterjedt volt a futópad, 44 börtönben használták rendszeresen. Sőt, egyszer még Oscar Wilde-ot is belekényszerítették, amikor bebörtönözték a közerkölcs megsértéséért.

via GIPHY

A taposómalom hamar átszelte az óceánt is, egy New York-i börtönben például napi tíz órás volt a műszak, ráadásul nyilvánosan: nagyszámú közönség gúnyolta és biztatta ilyenkor a rabokat.

Az ősi-futópad viszonylag sokáig, 80 évig szolgálta a közérdeket, végül a börtönviszonyokat rendező 1898-as törvény tiltotta be a használatát. A dolog érdekessége, hogy nem egész két évtizeddel később vázolták fel az első, testedzésre használt futópad terveit.

A legközelebbi futópadozásnál gondoljunk erre, milyen jó, hogy akkor hagyjuk abba, amikor akarjuk!

Forrás: youtube.com

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
The Insider
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Kanada legalizálta a marihuánát
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 20.
A következő cikkek betöltése folyamatban...