Sport

Meghalt Törőcsik András

  • Szerző:nuus
  • 2022.07.09 | 19:00

67 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Törőcsik András.

Törőcsik András 45-szörös válogatott csatárként 12 gólt lőtt. Ott volt az 1978-as argentínai és a 1982-es Olaszországban rendezett világbajnokságon. Az Újpesti Dózsa háromszoros bajnoka és háromszor kupagyőztese volt, a csapatban 236 mérkőzésen 69 gólt szerzett. 1985-ben a Montpellierbe szerződött, majd a Volán SC és az MTK-VM színeiben vezetett le.

Törőcsik András elképesztően bánt a labdával,

hihetetlen gólokat lőtt. Az utóbbi évtizedben sokat betegeskedő legenda tüdőgyulladás miatt halt meg, a Honvédkórházban. Törőcsik András klubja, az Újpest FC így emlékezett saját halottjára: „Sajnos ismét egy ikon távozott közölünk, de tudjuk, hogy

a mennyei futballpályán zeng majd, hogy »Táncolj, Törő!«”

„A Megyeri úton hamar elnyerte szurkolók szívét, hiszen különlegesen bánt a labdával, cselezéseit, robbanékonyságát pedig képtelenség volt lemodellezni. Ki ne emlékezne az 1. FC Köln elleni mérkőzésre ahol a későbbi világbajnok Steinert fektette el kétszer, végül pedig ívelt a középen lévő Kiss Sándor felé, aki a kapuba fejelte a labdát.  A szurkolói társadalom a szívébe zárta 9-es számú játékosunkat, dal is született róla:

Az Újpest pályán egy csillag ragyog, Törőnek hívják a csillagot,

az Újpest-tábor kedvence ő, előre Lilák és Táncolj Törő, Táncolj Törő, Táncolj Törő!” – írták szombaton az Újpest FC honlapján. Fazekas László, Törőcsik egykori csapattársa az m4sport.hu-nak így emlékezett Törőcsikre: „Jóval fiatalabb volt nálam, ettől függetlenül egy húron tudtam pendülni vele. Szerette ugratni a társakat, de én értettem őt, sokat is bolondoztunk. Zseniális játékos volt. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy együtt játszhattam vele. Ő örökölte meg a 9-es mezt a Bene Feritől, de teljesen más típusú játékos volt. Míg Bene ontotta a gólokat, addig

a bohém Törő inkább látványosan focizott:

többet jelentett neki a gólszerzésnél, hogy bolondot csináljon egy védőből, emiatt pedig a közönség kedvence volt. Innen is ered a „Táncolj, Törő!”-rigmus. Rendkívül technikás srác volt, aki az összjátékban is remekelt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló