Sport

Edzés gatyarohasztó hőségben? Erre ügyelj!

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.19 | 06:44
  • trendindex: 21

A nyárral jár a hőség is, amely számos pozitív hozadéka mellett a napi edzésrutinodat is megnehezítheti. Ha azonban odafigyelsz az alábbi szabályokra, garantáltan nem lesz gondod az 30 fölötti dimenziókat ostromló higanyszállal…

1. Válaszd a megfelelő időszakot az edzésre.

Vannak helyzetek, amikor nem te határozod meg, mikor dolgoznak az izmaid – egy versenyt például nem fognak az időjáráshoz alakítani, – minden egyéb esetben azonban légy te az, aki eldönti, hogy mikor edz. A kora reggeli és az esti – naplemente utáni – időszak erre a nyár derekán a legalkalmasabb, a déli időszak pedig szigorún kerülendő. Ha teheted, 30 fok fölött válaszd a teremedzést, az is tökéletesen fitten tart, amíg barátibbá nem válik az időjárás.

2. A kulcskérdés: ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre.

Ha megerőltető testmozgást végzel nyáron, a legbölcsebb az, ha mindig van nálad egy vizes palack, amit rendszeresen utántöltesz. Ne hallgass kizárólag a szomjúságérzetedre, ez ugyanis könnyedén becsaphat téged, és kiszáradsz, mielőtt észrevennéd. A víz és a különféle sportitalok a leginkább alkalmasak arra, hogy megfelelő módon hidratáljanak, a cukros löttyök ezzel szemben a legtöbbször még szomjasabbá tesznek, ráadásul a fogaidnak és a testsúlyodnak is csak ártanak. Kerüld az alkoholt, hiszen ezek elvonják a vizet a szervezetedtől, így egy-két sör után a nagy melegben rosszabbul érezheted magadat, mintha semmit sem ittál volna.

3. Védd magadat a hőség káros hatásaitól.

Számos sportoló hajlamos elbagatellizálni a napsugárzás káros hatásait, pedig a megfelelő folyadékbevitel mellett ez a másik legfontosabb dolog, amire figyelned kell. Fontos, hogy magas faktorszámú, olajmentes naptejet használj, amit kétóránként újra felkensz, ha szabadtéren dolgozol. Gondoskodj a megfelelő, UV-szűrővel ellátott napszemüvegről is, és mindenképpen szerezz be egy fejvédőt – baseball sapka, kendő, szalmakalap, bármi egyéb, – amely megvéd az intenzív napsugárzástól (ez különösen akkor fontos, ha szinte teljesen kopasz vagy). Védd a nyakadat is, ugyanis ez az a testrész, amely szabadtéri sportolás közben a leginkább ki van téve a napsugárzásnak. Hasznos, ha van nálad egy törölköző, amit időről időre bevizezel, és a nyakadra, fejedre teszel.

4. Figyeld a kiszáradás jeleit.

Ahogy azt korábban is kifejtettük, a szomjúságérzet gyakran becsap, ugyanakkor a játék hevében megfeledkezhetsz arról, hogy rendszeresen igyál akkor is, amikor épp nem kívánod a vizet. Éppen ezért fontos, hogy felismerd a kiszáradás intő jeleit. Ezek a következők: fejfájás, általános gyengeség, szédülés, ingerlékenység, izomgörcsök, rosszullét, bágyadtság, hirtelen teljesítménycsökkenés, a fejed és a nyakad átforrósodása, extrém esetben hányinger vagy hányás. Ha ezeknek a jeleknek bármelyikét észleled, húzódj egy kicsit vissza egy hűvös helyiségbe, igyál meg fél liter hideg vizet és zuhanyozz le mielőbb.

5. A megfelelő öltözék életet menthet.

Ha szabadtéren sportolsz a nyár derekán, fontos, hogy gondoskodj a megfelelő öltözékről. Kerüld a hétköznapi ruhákat, különösen a pamutot, és fektess be néhány kimondottan sportolók számára kifejlesztett technikai felszerelésbe. Ezek kissé drágának tűnhetnek, de elég egyszer kinyitni a pénztárcát, évekig szolgálnak majd ezek a holmik. Aki tért már haza nyári teljesítménytúráról sebes, vérző fenékkel és izzadtságtól kidörzsölt hónaljakkal, az pontosan tudja, hogy miről beszélek. A megoldást az ún. CoolMax-termékek jelentik, amelyek átengedik az anyagon az izzadságot, hogy az a felszínen elpárologhasson, és ne okozzon kellemetlenséget, sérülést. Ügyelj arra, hogy világos anyagokat válassz, hiszen a fekete elnyeli a napsugarakat, és csak ront a hőség-helyzeten.

6. A kevesebb néha több.

Hallgass a tested jelzéseire, és ne a legnagyobb hőségben próbálj meg egyéni csúcsot dönteni. A szinten tartáshoz a szokásos edzésrutinod fele is elég két héten át, tehát pár nap csökkentett üzemmódú tréningtől még nem fogsz nullára visszaesni. Légy türelmes magaddal, és ne hajtsd túl a testedet. Ha bármilyen kellemetlenséget észlelsz, azonnal állj le az edzéssel: az a cél, hogy egészséges maradj, nem pedig az, hogy kinyírd magadat rövidtávon. Sok sikert a nyári edzésekhez, és koncentrálj persze a pozitívumokra is: például arra, hogy nem kell sok ruhát hurcolnod magaddal, és a lenge öltözékekben valószínűleg mozogni is könnyebben tudsz!

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.