Sport

Ujjak nélkül mászta meg a 14 legmagasabb hegyet – az utolsó után eltűnt

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.20 | 09:18

Visszatérőben utolsó csúcshódításáról eltűnt az a férfi, aki ujjak nélkül mászta meg Földünk 14 legmagasabb hegycsúcsát.

Az 54 éves dél-koreai Kim Hong Bin vasárnap ért fel a 8047 méter magas Broad Peak hegycsúcsra Pakisztánban. Ő lett a világ első fogyatékossággal élő embere, aki meghódította a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát. ” Kim Hong Bin eltűnt a csúcsról való leereszkedés közben. Hegymászó társai

megpróbálták megmenteni, ám kísérletük sikertelen volt”

– közölte Li In Dzsong, az Ázsiai Hegymászó Szövetség elnöke. A Jonhap hírügynökség szerint a férfi mintegy 7900 méter magasan tűnt el, hétfő délelőtt küldött vészjelzést. Közelében lévő hegymászók siettek segítségére. Kim Hong Bin harminc éve, az alaszkai Denali megmászása közben vesztette el mind a tíz kézujját fagyás miatt. A világon ő a negyvennegyedik, akinek

sikerült megmásznia a 14 legmagasabb csúcsot.

Kim tavalyra tervezte a Broad Peak meghódítását, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a próbálkozását. A világ 14, nyolcezer méter feletti hegye a Mount Everest mellett a Nepálban lévő Sisapagma, az Annapurna, a Dhaulagiri, a Kancsendzönga, a Lhoce és a Makalu, továbbá a Pakisztánban lévő Nangaparbat, a Gasherbrum I-II., a K2 és a Broad Peak, a Cso-Oju, a Manaszlu.

A világ 14 nyolcezer méter feletti hegyét

szintén egy dél-koreai, Kim Csang Ho mászta meg először az addig ismert legrövidebb idő, 7 év, 10 hónap és 6 nap alatt. Oxigénpalack nélkül, 2005 és 2013 között. 2019-ben azonban Nirmal Purdzsa nepáli hegymászó megdöntötte ezt a rekordot.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.