Sport

Sportolj és karcsúsodj akár egy sellő az aquafitness segítségével

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.12 | 16:28

A mozgásszegény életmód hátrányairól és következményeiről most nem kezdünk el papolni, nagy valószínűséggel mindenki tisztában van azzal, hogy a rendszeres testmozgás hiánya nagyban veszélyezteti az egészséget. Sosem késő újragondolni a hétköznapjainkba vésődött szokásokat és beiktatni egy kis mozgást, mondjuk aquafitness formájában.

Az aquafitness, mint mozgásforma még viszonylag fiatalnak mondható, de az évek során az egyik legalkalmasabb sportágnak bizonyult, ha rehabilitációról, vagy akár kemény edzésről van szó.

Az aerobik alapjaira támaszkodó vízi gyakorlatok a motorikus képességek fejlesztésére lettek kitalálva, ezért főként rekreációs sportként tartják számon.

Éppen ezért van az, hogy bármilyen korosztály bátran kipróbálhatja, még azok is, akik egyébként nem jó úszók, vagy akár egyáltalán nem tudnak úszni, aquafitness közben ugyanis egy speciális úszóöv tart fenn a vízen.

Bár tényleg csak egy pár évtizedre visszatekintő sportágról beszélünk, a gyökerei már az ókorban is felfedezhetőek voltak, először a görög Aszklepoidesz volt az, aki vízben történő gyógytornával kísérletezett. A ma elterjedt aquafitness Glenn McWaters, egy amerikai katona nevéhez köthető, aki a nyolcvanas években fejlesztette ki az első mozdulatsorokat. Az atléta férfi a tengerészgyalogságnál szolgált, de egy súlyos sérülés miatt vissza kellett vonulnia. McWaters nem adta fel, addig fejlesztette magát a kórház medencéjében, míg végtagjai meg nem erősödtek annyira, hogy ismét futni tudjon.

Az idősek, a túlsúllyal küzdők, illetve a mozgásszervi problémákkal élők számára igen megerőltető a szárazföldi edzés, azonban a vízben történő mozdulatsorok kíméletesek és még hatásosabbak is.

Az aerobik, atlétika, és egyéb sportágak mozdulataival kombinát gimnasztikus gyakorlatokból született meg a vízi aerobik, vagyis az aquafitness. Azon kívül, hogy teljesen átmozgatja az egész testet, segít megszabadulni a mindennapok okozta feszültségtől és stressztől és a felesleges kilók eltűntetésére is bátran alkalmazható.

Rendszeres mozgás mellett nő az ember teherbíró képessége, formálódik az alak a közérzet pedig a szokatlan közeg hatására teljesen felélénkül.

Nagy túlsúllyal küzdők, izületi- vagy gerincbántalmakban szenvedők és reumás panaszokkal élők is bátran kipróbálhatják, mert a gyakorlatsor elsajátítása gyerekjáték.

A kondicionáló torna a víz közegellenállását használja ki, ez legalább tízszerese a levegőének, sőt, ahogy nő a mozgás ereje, az ellenállás is egyre magasabb lesz. A tehermentes közeg miatt a test sokkal nagyobb teljesítményre lesz képes, arról nem is beszélve, hogy a vízi gyakorlatok hatására a hasi és hátizmok egyszerre dolgoznak, helyes testtartásra kényszerítve ezzel a gerincoszlopot.

A vízben végzett mozgás közben az izomzat rugalmassá válik, javulnak az anyagcsere- és keringési zavarok, sérülések után pedig remek megoldás a rehabilitációra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló